Feiret 40 år med disco

HIPPIE: – De så litt rare ut for førti år siden, sier Teodor Håbbesland Holm.

På Birkeland skole skulle være fest, for skolen fyller førti år omtrent på denne tida, og både ordfører og rådmann var innbudt for å kaste glans over dagen.

– I hele Birkenes er det her det er flest folk samlet hver dag.  Dette er en av det største skolene på Sørlandet med nesten fem hundre elever, og etter hva jeg hører rundt forbi, så er det også en av de beste, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Med ordførerkjedet på plass, fikk han æren av å tale til elever og ansatte på den store 40-årsdagen.

– Men jeg må få være litt alvorlig selv om det er en festdag. Jeg tror det er mindre mobbing i skolen nå enn det var før, men fremdeles kan hver enkelt gjøre noe. Min oppfordring til dere er ganske enkel – men merkelig nok også litt vanskelig, sier han, oppfordrer:

– Vær greie med hverandre så det blir en god skole og alle får en god oppvekst på Birkeland.

Oppfordring

Ordføreren benytter samtidig anledningen til å oppfordre barna til å drive politikk.

– Dere kan drive politikk blant annet ved å legge press på både foreldre og politikere slik at det bevilges tilstrekkelig med midler til å fortsette det gode arbeidet som er ved skolen, sier han.

Rådmann Anne Stapnes benytter anledningen til å takke personalet for god innsats og overrakte blomster som takk for innsatsen. Etter talene samlet det seg grupper rundt både ordfører og rådmann og det var tydelig at det var kjente størrelser som var på besøk.

En annerledes dag

Det vanket både klemmer og godord og ordføreren tok nok med seg bemerkningen om at «du gjør en god jobb, ordfører». Rektor Kristian Cummings prøver å gi elevene et inntrykk av hva 40 år er for noe.

– De fleste har nok hørt om Elvis, han døde da skolen sto ferdig, og den første Star Wars-filmen kom for 40 år siden, sier Cummings.

Rektor legger til at mange av barnas foreldre sikkert begynte på denne skolen for 40 år siden.

Hippie

Så er hele skolen gjort om til en tidsreise og elevene har fått utdelt gamle penger – ikke ekte, men kopier av slik pengesedlene så ut for 40 år siden. De kan brukes i kiosken og midt i skoletiden blir det solgt både is og pølser.

I biblioteket kan man blant annet finne gamle klassebilder hvor mang en mamma og pappa er avbildet. I diskoteket er det 70-tallsmusikk og blendingsgardiner som gjør det litt spennende å møtes.

Teodor Håbbesland Holm har kledd seg som hippie for anledningen.

– Det var vel omtrent slik ungdommen kledde seg for 40 år siden, sier Teodor med et lite glimt i øyet og forteller at de har lært litt om hvordan det var på den tiden:

– Jeg synes nok de var litt rare i klesstilen, og så tror jeg de sykla mere for førti år siden, enn vi gjør i dag.

Kongen kommer

Dagens store og helt ferske nyhet blir sluppet av ordføreren. Til stor applaus blir det kjent at kongen kommer til Birkenes, ikke i forbindelse med skolejubileet men for å bli informert om oversvømmelsene som har vært den siste tiden.

– Men det er jo ikke usannsynlig at dere må stille med flagg langs Strøget når han kommer, avslutter ordføreren til stor jubel fra elever og lærere.

TALE: – Gratulerer med dagen, og vær greie med hverandre, sier ordfører Anders Christiansen.