Lønner seg å gå

FORNØYD: Eivind Flaa, Celina Evjen, Aida Skjøldt Daland, Isabelle Roberge, Tomine Sandsmark og Tara Raen i front er fornøyd å være best i kommunen på Beintøft.

Elever har spart miljøet for 100 tonn Co2-utslipp.

– Jeg synes vi har gjort det bra. Vi har passet på å notere hver dag, og selv sykler jeg eller går til skolen hver dag, sier Emma Lundemoen Håkedal til Birkenesavisa.

Hun er elevrådsrepresentant for klasse 7B på Birkeland skole. Elevene i klassen har vært flinkest av alle i hele Birkenes i årets utgave av Beintøft. Torsdag overrakte ordføreren diplom og en pengegave på 2.000 kroner til klassen.

– Dere vet hvorfor jeg er her? Ja, det gjør dere, og da vet dere at dere har gjort en god jobb, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Ekstra premier

Beintøft er en kampanje som drives av Miljøagentene, og over hele landet inviterer de barneskoler til å være med. I september gjelder det for deltakerne å gå, sykle eller bruke kollektivtrafikk til skolen. Klassene samler poeng etter hvor mange som velger miljøvennlige transportløsninger.

– Kampanjen skaper en vinn-vinn-situasjon. Det er bra for miljøet, og det er bra for elevene. En luftetur på morgenen øker elevenes konsentrasjon og de kan lære mer. Samtidig er skoleveien en mulighet til å være sosiale, som er viktig i denne aldersgruppa, sier Beate Fiszkal fra Klimaalliansen.

I Kristiansandsregionen går ATP-samarbeidet inn med premier til beste klasse i hver kommune, mens Miljøagentene premierer fylkets beste. Fiszkal er overbevist om at ATP-samarbeidets gulrot gjør at ekstra mange skoleklasser på Sørlandet ønsker å delta.

Gjennom konkurransen har deltakende skoleelever fra hele landet spart miljøet for 97.645 kilo Co2, ifølge beregninger som Beintøft har gjort.

GOD INNSATS: Ordføreren skrøt av klassens innsats til elevrådsrepresentant Emma Lundemoen Håkedal.

Skal kanskje bade

– Det er bra hvis vi kan hjelpe miljøet ved å gå til skolen, sier Aida Skjøldt Daland.

En god del av elevene i klassen tar buss til skolen vanligvis, mens resten bruker beina eller tråsykkel når de har mulighet. Eivind Flaa er blant dem som tar buss.

– Jeg tar buss til skolen, men sykler til fotballtrening. Det er viktig å forsøke å ikke forurense, sier han.

Klassen har ikke helt bestemt hva de skal bruke pengene til, men blant forslagene er en tur badelandet Aquarama i Kristiansand.

– Beintøft er gøy, og det er i alle fall gøy å vinne. Jeg synes alle i klassen har lagt ned en god innsats, sier Isabelle Roberge til Birkenesavisa.

BEST: Klasse 7B på Birkeland skole var best i Birkenes i konkurransen Beintøft. Torsdag overrakte ordfører Anders Christiansen (Ap) diplom og sjekk på 2.000 kroner.

Vil slå Kristiansand

Noe vinneroppskrift har ikke klassen, annet en god innsats. De har kanskje også dratt nytte av Tomine Sandsmarks erfaringer. Hun begynte på Birkeland skole dette året, og har god erfaring med Beintøft fra Vennesla.

– Vi har vunnet et par ganger i Vennesla, og hemmeligheter er å gi alt. Det er gøy å vinne, og det er gøy å se at så mange deltar, sier hun.

Ordføreren maner til enda mer konkurranseinstinkt neste år, og mener Birkenes bør kunne vippe Kristiansand ned fra tabelltoppen.

– I år var tre klasser fra Kristiansand de beste klassene i ATP-kommunene, og sånn kan vi vel ikke ha det til neste år, sier han, og får umiddelbar positiv respons fra klasse 7B.