Seksåringen har terpet på hva som skjer dersom det begynner å brenne hjemme.
Den årvisse branndagen er som vanlig godt besøkt, og brannbilene går i skytteltrafikk med små, håpefulle brannmenn med røde hjelmer på hodet. Hva om det blir brann nå?
– Hva gjør dere nå hvis det blir brann nå. Brannbilene er jo ut og kjører, spør en oppvakt Fabian Førster (9).
Tor Inge Fidjeland kan berolige gutten med at brannbilene ikke er langt unna.
– Vi kjører bare en liten runde med de som vil sitte på, men hvis det blir brann et sted, så må vi bare løpe fra pølser og saft, og så må dere klare dere selv her til vi kommer tilbake, sier Fidjeland – og Fabian blir beroliget.
Har en plan
Åpen dag på brannstasjonen er et ledd i Brannvernuka. Brannvernuka er en kampanje som arrangeres av Norsk brannvernforening, If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, samt brannvesen og lokale el-tilsyn over hele landet.
I Birkenes har den lokale brannsjefen, Odd Andreas Pettersen besøkt barnehager og fortalt både barn og voksne om hvor viktig det er å forhindre brann, og hvordan man skal oppføre seg hvis det skulle begynne å brenne. Bleron Balaj (6) vet hvordan
– Hva skal du gjøre hvis det begynner å brenne hjemme, Bleron?
– Hvis det begynner å brenne hjemme, skal jeg gå ut til det stedet pappa har vist meg, og så ringer pappa etter brannvesen, sier Bleron.
Han har veldig lyst til å være med å slukke en ordentlig brann og som kanskje til og med vil satse på en karriere som brannmann. Om ikke det er brann å slukke på Tollnes denne dagen, så får han hvert fall prøvd seg litt med vannslangen.
Ikke skummelt – bare kult
Teodor og Ingrid Sørlien Flakk får seg en runde med en av de største bilene, og det er ikke fritt for at adrenalinet strømmer litt i årene. De har nok sett på store biler med stor beundring, men aldri sittet i så stor bil.
– Det må vel ha være skikkelig skummelt med stor bil og sirener?
– Ikke skummelt i det hele tatt. Det var bare kult svarer søsknene, som godt kunne tenkt seg en tur til. Det går dessverre ikke, for køen av prøvelystne er stor.
Fra museum til brannvesen
Fidjeland er en av mange i det frivillige brannkorpset, og har drevet med dette nå i nærmere 20 år. Han er usikker på hvor mange år de har drevet med åpen brannstasjon.
– Men det er himla gildt når ungene kommer og stiller spørsmål og svarer på spørsmål, får kjøre brannbil og får hjelm og pølser og brus. Jeg tror jo at det har en funksjon som brannforebyggende tiltak, sier Fidjeland.
Han mener utviklingen i Birkenes har gått fra brannmuseum til brannvesen.
– Etter brannvesenet ble interkommunalt, har det blitt skikkelig på stell, sier han.