Vis hensyn i trafikken

Jeg hørte en dag en diskusjon på radio om hvem som er verst. Bilister eller syklister.

LESERBREV: Diverse kommentarer fra innringere der, provoserte meg skikkelig. Jeg må at si begge parter er like ille. Eller for å si det slik, alle parter er like ille. Alle fra tømmerbilsjåfører til gående.

For å begynne med de mykeste trafikantene, de gående. Tror dere at dere er selvlysende? Dere er faktisk ikke det. Dere blir bortimot usynlige i mørket. Selv om dere går der det er gatelys langs veien. Vis hensyn! Bruk reflekser! Det teiteste argumentet jeg har hørt for ikke å bruke refleks er: «Det ser så dumt ut å gå med det der.» HALLO!?!?! Hvor blir det av fornuften?

Syklistene. Vis hensyn! Hold dere i siden av veien og er dere mange, sykle på linje i siden av veien slik at bilister lettere kommer forbi. Er det smalt og svingete, kan dere vinke bilistene forbi når dere ser at det er klart etter en sving. Det er ikke nødvendig og sykle i en klynge. Eller tre og fire i bredden. Jeg skjønner at det ofte er av praktiske årsaker at dere gjør dette, men for å gjøre veiene tryggere for både dere selv og bilister … Hold siden.

En annen ting syklister bør ha i bakhodet, er, at om dere kommer bakfra på hester, så lag noen lyder. Dette for å gjøre hestene oppmerksomme på at dere er på vei.

Var ute for en nestenulykke når det gjelder akkurat dette.

Min datter og jeg var ute på hestene, på vei hjem etter en skogtur, (Må dessverre ri litt langs veien innimellom.) da en gruppe syklister kom lydløst bakfra. Hestene ble ikke oppmerksomme på dette før syklistene var rett bak oss og på vei forbi. Vi holdt siden, men hestene ble såpass skremt at det endte med at hoppa mi tverr snudde og fikk rumpa ut i kjørebanen. Det som da skjedde, var at det ble en velt i sykkelklyngen. Vi tøylet hestene temmelig raskt, sto stille og så på syklistene komme seg på plass før de fortsatte. Dette kunne blitt skikkelig ille! Mer utrygge hester kunne eks ha sparket og i verste fall drept en av syklistene. Men det gikk godt denne gangen.

Hestefolket. Jada, vi er en egen rase med sære meninger om hvordan ting bør gjøres. Men vis hensyn! Bruk reflekser både foran og bak i mørket. Det er ikke nok med en refleksvest på rytter. Jeg holdt på å kollidere med hest og rytter i vinter, da jeg ikke så dem. Hesten hevet hodet og skjulte dermed refleksen rytter hadde på seg. Senk tempoet når dere møter gående. Det er mange som er livredde for de store flotte dyrene som vi elsker. Hold siden og eventuelt stopp helt opp for å slippe gående forbi. Hold dere i siden når dere er på trafikkerte veier og vink bilene forbi når det er trygt. Prøv så langt det lar seg gjøre å holde dere til områder hvor det ikke er så mange biler. Hestene trives jo også best i skogen når vi er på tur. Er dere på områder hvor det er mange som går/kjører kan dere veldig greit hoppe av hesten og sparke dritten ut i grøfta når hesten gjør fra seg. Det er like lite delikat med hestebæsj på veier som det er med hundebæsj.

Bilister. Ro ned temperamentet! Vis litt tålmodighet til både syklister og ridende/hest og vogn. Vis Hensyn! Det er ikke nødvendig og tute på, sprute spylervæske eller ta unødig risiko grunnet syklister/hester. Det er også svært unødig og veldig farlig å gjøre dette mot hester. Senk farten rundt hester og vis hensyn til de mykere trafikantene. Uansett om det er gående, ridende eller på sykkel. Det er alt for mange ulykker og nesten ulykker rundt om. Jeg vet det kan være irriterende å havne bak en treg hest eller en klynge syklister. Tell til 10, pust inn, pust ut og ro deg ned.

Til de største i trafikken. Lastebil og buss-sjåførene. VIS HENSYN!! Har dere noen som helst anelse om hvor utsatt bilister, mopedister, syklister, ryttere og gående er, når dere kommer dundrende i høy fart på smale og svingete veier? Senk farten og VIS HENSYN! Jeg har mer enn en gang holdt på å kollidere med fjell, grøfter og murkanter i møte med dere, når jeg har kjørt min lille personbil. Syklister kan bli feid ut av veien eller enda verre, bli dradd inn i dragsuget som følger dere og havne foran bilen bak dere. Hester kan får panikk og risikerer å drepe både seg selv, rytter og andre som måtte komme i veien. Jeg vet at dere har mye tidspress på dere. Men ønsker dere å ha et liv på samvittigheten?

Til dere som kjører på to hjul. Ser dere hester langs veien så senk farten. Det er ganske mange hester som er mer redde for dere, enn biler. Da biler er en dagligdags ting og MC er sesongbetont. Dere risikerer liv og helse til dere selv, rytter og hest om dere ikke viser hensyn.

Kjøretøy med mye lyd eks Harley Davidson og traktor … OBS! OBS! Hester er fra naturens side redde for høye og skarpe lyder.

Til sist vil jeg bare si noen få ord. Hvis alle i trafikken, være seg gående, ridende, syklende eller kjørende, kunne vise hensyn, ville veiene være tryggere for alle sammen. Veiene er der for å brukes av alle som trenger det. De er ikke der for bare en gruppe.

HUSK! Hester er store dyr med mye instinkt, har egen vilje og veier fra 250-900kg. Vi som håndterer disse dyrene, har som oftest god kontroll på dem. Men om de blir skremte og får panikk, har ikke ei jente på eks 50 kg sjans til å holde dem tilbake med makt.

Lastebiler, traktorer, mc, mopeder, sykler og lignende er døde ting som ikke tenker selv. Det er føreren som tenker for dem.

Håper dette skriveriet kan være en tankevekker for alle som ferdes i trafikken.

 

Renate Køhler

 

Dersom du har et leserbrev du ønsker på trykk, send det til post@birkenes-avisa.no!