Trofast mot rutene

BUSSJÅFØR: Janne Isaksen har lagt bak seg 15 år som sjåfør i Birkeland Busser.

I femten år har bygdas eneste kvinnelige bussjåfør fraktet barn, voksne og dyr.

– Jeg begynte på Herefoss-ruta i 2001, og kjørte den i syv år. Det var min første bussjobb, og jeg tok over etter Nils Birkeland. Jeg husker min første tur gikk på vinterføre, sier Janne Isaksen.

Hun kommer egentlig fra Vennesla, og det var på mange måter tilfeldigheter som førte henne over heia til Birkenes for 15 år siden. Året da terroren sjokkerte New York og resten av verden, skulle for Isaksens del bli året hun ble hodejaget til Birkeland Busser.

– Ja, jeg fikk tilbud om jobb her, så enkelt var det. Jeg hadde lyst til å kjøre buss, og tenkte det var koselig å treffe mange forskjellige folk, sier hun.

To ruter

Og på 15 år har det blitt mange mennesker som har gått inn og ut av Isaksens buss. Etter syv år på Herefoss-ruta, begynte hun for åtte år siden å kjøre til Kristiansand. Det gjør hun fortsatt, men heldigvis kjører hun også tilbake til Birkeland.

– Jeg har trives på begge rutene, og ikke sett noen grunn til å bytte. Vi som kjører til Kristiansands har skiftplan, mens Herefoss-ruta gikk på dagen, sier hun.

Isaksen beskriver arbeidsplassen som sosial og sammensveiset. At hun er eneste kvinnelig bussjåfør i Birkenes tror hun er litt tilfeldig.

– Det er jo kvinnelige sjåfører på Evje, som har kjørt både lenge og godt. Vi klarer vel like godt å kjøre buss som mannfolka, så jeg vet ikke hvorfor det ikke er flere kvinner som kjører, sier bussjåføren.

Kjempegod arbeidsplass

Hun vil ikke stikke under stol at det er visse fordeler med å være eneste kvinne på jobb. Mennene er altså trivelige å jobbe sammen med.

– Er det noe galt med bussen, så er de ikke seine med å ile til, sier hun.

Men stort sett klarer hun seg selv, altså. Hver dag går hun over bussen for å sjekke olje, og den slags. Hver dag vaskes bussen i anlegget på Birkeland. En prosedyre som fort tar en time om vinteren.

– Ja, nå om vinteren må vi til og med finne fram kosten, for det nytter ikke med bare høytrykksspyling, sier Isaksen.

Sine 15 år i busselskapet oppsummerer hun slik:

– Det har foregått stort sett greit. Ingen store uhell heldigvis. Det er en kjempegod arbeidsplass, hvor det er koselig å komme på jobb hver eneste dag.