Tilbake til Røyland gård

INTIMKONSERT: Helene Bøksle er aktuell med plata «Sanger fra vår ø». Lørdag kveld holder hun konsert på Røyland gård. PRESSEFOTO

I kveld holder Helene Bøksle intimkonsert på Røyland gård.

– Hun ønsket å komme tilbake til Røyland, og nå som hun er aktuell med ny plate har publikum mye å se fram til, sier manager Marte Sæthre Grahl.

Helene Bøksle kom i mai ut med plata «Sanger fra vår ø» sammen med sin far Ivar Bøksle. Det er første gang de to gir ut plate sammen, og albumet er inspirert av dikteren Vilhelm Krags (1871-1933) univers. Gjennom store deler av sommeren har Bøksle holdt turné, og Røyland var et sted hun ønsket å komme tilbake til. Hun har selv besøkt gården to ganger tidligere. Med seg har hun den anerkjente pianisten Tove Kraagset.

– Helene har et veldig godt forhold til gården. Det er et pent sted med hyggelige mennesker, og hun ønsket selv å holde konsert på Røyland igjen, forteller Sæthre Grahl.

Visekultur

Om plata sier Bøksle i en pressemelding at dette er hennes musikalske arv.

– Det er tekster og musikk jeg er vokst opp med, men jeg måtte først gå mine egne veier og la stoffet modne i meg, før jeg var klar til å gå inn i denne delen av visekulturen. Dette er min musikalske arv, sier hun, og legger til: Det fascinerende med dette stoffet er at tekstene kan oppleves på nytt, avhengig av hvor man selv er i livet. Dette er viser som handler om livet, tapt kjærlighet, store spørsmål, men også om å ta seg tid.

For alle

Vertskapet på Røyland gård ser fram til å få Bøksle tilbake, og konserten blir den eneste som arrangeres på gården i sommer.

– Det blir utrolig hyggelig å få henne tilbake. Vi sier selvsagt ikke nei når vi får en slik henvendelse, og det at hun gir utrykk for at hun trives her synes vi er kjempeflott, sier Pernille Vea.

Lørdagens konsert er åpen for alle, og så lenge det blir opphold er det den at konserten holdes utendørs. Hvis ikke flyttes den til låven.

– Vi kommer også til å stelle i stand en liten kafé med «Spis Sørlandet» -meny, der vi bruker produsentene i nærområdet. Jeg tror det vil bli en stemningsfull og flott konsertkveld, avslutter hun.

Helene Bøksle (35) er oppvokst på Frydnes utenfor Mandal, og hun har utgitt flere kritikerroste soloplater, blant annet «Elverhøy», «Morild» og «Det hev ei rose sprunge». Hun har også blitt nominert til Spellemannsprisen tre ganger, og har i tillegg markert seg som skuespiller i flere oppsetninger.