Siste møte med gjengen

SLUTTET: Rådmann Gro Anita Trøan tok farvel med kommunen før sommeren. I jakten på hennes etterfølger strakte kommunen seg for langt for å tekkes søkere slår Fylkesmannen fast.
SLUTTER: Rådmann Gro Anita Trøan fikk med seg en lysestake da kommunestyret tok avskjed onsdag forrige uke.

SLUTTER: Rådmann Gro Anita Trøan fikk med seg en lysestake da kommunestyret tok avskjed onsdag forrige uke.

Rådmann Gro Anita Trøan benyttet anledninga til å komme med et par råd til politikerne. 

– Gro Anita Trøan har satt sine spor i fem år nå, og dette er hennes siste kommunestyremøte. For noen er det vel greit at hun slutter, slik er det av og til. Jeg personlig stiller meg spørsmålet hva er det som får en rådmann til å bli rådmann, sier ordfører Anders Christiansen (Ap), og fortsetter:

– Det er en rimelig utakknemlig jobb, og kan godt sammenlignes med å være fotballtrener. Samtidig er det en utrolig kompleks jobb å lede en kommune.

Onsdag 22. juni var det tid for blomster, tale og gave til avtroppende rådmann Gro Anita Trøan. Etter fem år i Birkenes begynner hun etter sommeren i en tilsvarende stilling i Eigersund kommune.

– Sprek, ekte og dyktig er Trøans valgspråk. Sprek vet jeg ikke om hun er, men det regner jeg med. Ekte er hun, og dyktig er det ingen tvil om. Mine tre ord som beskriver henne er orden, arbeidsom og omsorgsfull, sier ordføreren.

Beskriver henne som omsorgsfull

Han mener det med Trøan skal være orden, rette linjer og stell på ting.

– Arbeidsom er du uten tvil, men kanskje overraskende velger jeg å si omsorgsfull. Det har jeg sett på hvordan du behandler dine medarbeidere, sier Christiansen.

Kommunestyrets gave til rådmannen mener ordføreren lar seg beskrive med disse ordene: tyngde, styrke og eleganse. Lysestaken er håndsmidd fra den lokale kunstsmeden Steven Carpenter.

– Etter prosjekt balanse sa jeg takk for laget, og jeg vil si det samme nå. Som rådmann skal jeg tjene både folket og kommunestyret, og sammen med dere hadde jeg ikke klart denne jobben, sier Trøan.

Ber politikerne lære av feilene

I sin tale til politikerne ber hun kommunestyret ikke telle feilene til administrasjonen, men heller lære av feilene. Mennesker feiler, sier hun, og påpeker at administrasjonen består av mennesker.

– Uansett hva som skjer er mitt ansvar at ting skal være forsvarlige og lovlige. Kommunestyret har også sin del av ansvaret, og derfor har jeg tre råd til dere: Ikke ta lett på oppdraget som ligger foran, det er store endringer som venter, sier Trøan.

Råd nummer to er å starte med seg selv når endringer er vedtatt, og samtidig framsnakke de endringene som skal komme. Da blir det mye lettere å løfte tungt, påpeker rådmannen.

– Nummer tre: Anerkjenn alle menneske som skal gjøre jobben. Ha respekt for hverandres roller. Det jeg har kjent på, er at når jeg sier det ikke er realistiske rammer, så er svaret: nei, men du må løse oppdraget innenfor rammene likevel, sier Trøan.

Tar opp kampen fra vest

Når hun nå begynner i Eigersund, har hun, en til nå hemmelig plan, om å konkurrere med Birkenes fra Vestlandet.

– Jeg har tenkt å konkurrere med Birkenes fra Eigersund om å bli best på forbedringer. Jeg vil heller telle forbedringer enn å telle feil. Vi er best i lag, og jeg vil takke dere for at dere har gitt meg mye, og lært meg mye, også hvordan man ikke skal gjøre ting, avslutter hun.