Savner alternativer

Herefossingene etterlyser alternativer til en sammenslåing med Kristiansand.

– Jeg kan ikke fordra Arbeiderpartiet, men jeg vil heller ha Anders Christiansen (Ap) som ordfører enn Harald Furre (H) eller Arne Thomassen (H). I Kristiansand vet de ikke hvor Birkenes er, og de vet i alle fall ikke hvor Herefoss er, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Rundt 60 herefossinger fant torsdag fram til Torsbuhallen, og kommunens tredje og siste folkemøte om Nye Kristiansand og kommunereformen. Frittalende Tveit er langt fra eneste som med frykt i øynene ser mot en framtid sammen med Kristiansand.

– Intensjonsavtalen er ikke verd papiret den er skrevet på. Nå i pausen hørte jeg også at 400 nærskoler ble lagt ned i Danmark etter reformen der. Det er galskap å la seg underlegge Kristiansand, sier Dag Duckert.

Etterlyser alternativer

Han tar ordet flere ganger, og mottar applaus like mange ganger. Sambygding Karl Audun Skretteberg etterlyser alternativene.

– Jeg er overrasket og skuffet over at det ikke er utredet flere alternativer. Det er jo helt tydelig at den nye kommunen blir dyrere å drifte enn de fem hver for seg, sier han.

Gunnar Høygilt (H) svarer at Birkenes har snakket med både Lillesand og Grimstad, men at mulighetene ikke var tilstede.

– Det er vanskelig å tvinge noen til å inngå en avtale, påpeker han.

Vurderer grensejustering

Mens Tveit gjerne skulle slått seg sammen med Vennesla og Iveland, kunne Vidar Larsen (Ap) tenke seg en grensejustering.

– Det er andre alternativer, og jeg vet at Froland sier ja til å ta imot Herefoss, sier han.

Eventuelle grensejusteringer behandlers av departementet, og det skjer først etter at Birkenes har bestemt seg for K5 eller ikke. Høygilt er lunken til å dele opp kommunen.

– I forhandlingene har vi forholdt oss til hele Birkenes. Det er selvsagt mulig med grensejusteringer, men det er ikke en debatt jeg vil gå innpå i dag, sier han.

Forsmak på K5

Anders Topland (Sp) mener man allerede i dag ser konturene av hvordan K5 vil oppleves for Herefoss.

– Ja, i dag må vi reise til Kristiansand for å bruke legevakta, selv om det er gode tjenester geografisk nærmere oss. Det er nok bare en forsmak på hvordan Nye Kristiansand blir, sier han.

Sambygding Peter Ross (KrF) har endt opp på motsatt konklusjon. Han støtter K5, sammen med resten av KrF-gruppa i kommunestyret.

– Alle kommunene forhandlet i en atmosfære av respekt og likhet. Både Herefoss og Engesland kommer godt ut av avtalen, sier han.

Ross er ikke bekymret for at Herefoss blir en utkant i den nye kommunen.

– Nei, for vi vil fortsatt har Birkeland som nærmeste sentrum, sier han.