Klar for OL

SKISKYTING: Lars Helge Birkeland etter fellesstart 15 km skiskyting menn under verdenscupen i Ruhpolding. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Blir første mannlige birkenesing i OL siden Reidar Andreassen på 60-tallet.

Skiskytter Lars Helge Birkeland er klar for OL i Pyeongchang. Det er klart etter sist ukes verdenscuprunde i tyske Ruhpolding.

– Det er jo en milepæl. Det er det største arrangementet en kan være med på som utøver, så det er jo kult, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

På forhånd ble det sagt at landslagsledelsen ville drille OL-stafettlaget i fredagens verdenscup-stafett i Ruhpolding. Der gikk birkenesgutten en strålende førsteetappe. I Skiskytterforbundets uttakskriterier til OL i Pyeongchang heter det også at laget som reiser videre fra 5. verdenscuprunde i Ruhpolding til 6. verdenscuprunde i Antholz-Anterselva, er laget som skal til OL.

Der er Lars Helge Birkeland med, og OL-uttaket ble mandag formiddag også bekreftet av Olympiatoppen. I tillegg til Birkeland er Erlend Øvereng Bjøntegård, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Henrik L´Abée-Lund og Emil Hegle Svendsen klare for Sør-Korea.

Nedtur på fellesstarten

Da spiller det mindre rolle at han gikk på en liten smell på søndagens fellesstart i Ruhpolding; én bom på hver av de tre første skytingene og fullt hus på siste skyting ga til slutt en 23. plass.

– Det blir litt for mye med tre bom. Da mister man kontakten med teten og må jobbe for å få kontakt igjen. Jeg følte at jeg lå rolig på ligg, men det glapp ut et skudd på hver skyting, så det er for dårlig, sier 29-åringen.

Første siden Reidar Andreassen

Han har lenge hatt en anelse om at han kom til å bli første mannlige birkenesing til å bli tatt ut til OL siden Reidar Andreassen herjet i langrennssporet på 50- og 60-tallet.

Bekreftelsen fikk han da laget til verdenscupstafetten i Ruhpolding ble offentliggjort.

– Jeg har fått noen signaler. Det ble jo sagt at hvis man er i Anterselva, så er man i OL-troppen, sier han, og legger til:

– Og jeg skjønte vel tegninga da jeg ble satt opp på stafetten i Ruhpolding.

Får trolig gå OL-stafetten

Hvilke distanser han får gå i Pyeongchang er ikke klart. Men det ligger i kortene at mollestadgutten er tiltenkt en etappe på det norske stafettlaget.

Klarer han å holde 11. plassen i verdenscupen sammenlagt gjennom verdenscuphelga i Anterselva, er han også kvalifisert for fellesstarten i OL.

– Hvor store er sjansene for OL-medalje til Birkenes?

– Får jeg gå stafetten, så er det veldig stor sjanse. Individuelt er vel ikke sjansene så store, men en skal aldri si aldri, sier Birkeland.

Må prestere i Anterselva

For å komme i betraktning til flest mulig OL-distanser har han et klart mål om å gjøre det best mulig i den sjette verdenscuprunden i italienske Anterselva til helga. For herrene sin del starter den med sprint fredag, fortsetter med jaktstart lørdag og avslutter med fellesstart søndag.

2. februar setter de norske skiskytterne kursen for Sør-Korea og Pyeongchang. Med Lars Helge Birkeland fra Mollestad og Birkenes på laget.