Ministeren likte smaken

Tirsdag fikk Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen dele utfordringer med og vise fram gården til landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

– At dere med fire melkekyr klarer å fylle to årsverk og skape et levebrød er imponerende. Det viser at dere har gjort ting på riktig måte, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Mandag og tirsdag var ministeren på Agder-besøk, og tirsdag formiddag sto Tjamsland gård på programmet. Ekteparet Jørn Martinsen og Ruth Kylland Martinsen driver den økologiske gården på Håbbesland. Fram til 2015 var eggproduksjon den sentrale produksjonen, med 2.200 høns. Etter å ha mistet en anbudsrunde der de måtte kunne levere både økologiske og konvensjonelle egg, i tillegg til eggemasse, la de ned eggproduksjonen, og nå er det kyrene som står for den sentrale produksjonen. På Tjamsland har de fire melkekyr og to kuer som ikke har kalvet enda. I 2014 fikk Martinsen godkjent ysteri, og melka utnyttes til produksjon av tre typer ost, samt yoghurt, som de nylig har startet med.

– For en god smak, denne vakte fram barndomsminner. Yoghurten minner meg om den jeg fikk av min bestemor da jeg var liten. Og osten var jo helt fantastisk, spesielt salatosten, sier Dale.

Ostene ystes på fersk, nysilt og upasteurisert melk. Den første sorten de lagde gav de navnet Rosalita, oppkalt etter en av kuene.

– Denne fikk vi gullmedalje for under NM i lokalforedlet melkeprodukt på Matstreif i fjor. Nå lager vi også salatosten, i tillegg til en annen type vi har gitt navnet Frøya, forteller Martinsen.

 

Les hele saken i Birkenes Avisa på papir!