Legger kabler i fjellet

Borehull: Under opprustninga av Hanefoss kraftstasjon i Birkenes blir kabler lagt i fjellet med hjelp av en ny metode. FOTO: LOS Elektro

Borehull: Under opprustninga av Hanefoss kraftstasjon i Birkenes blir kabler lagt i fjellet med hjelp av en ny metode. FOTO: LOS Elektro

Under opprustinga av Hanefoss kraftstasjon på Herefoss benyttes ny teknologi for å skjule kraftkablene for allmennheten.

– Du kan spare deg for mange monstermaster dersom du trekke kablene gjennom fjellet i stedet, sier daglig leder Jakob Særsten hos LOS Elektro i Bergen.

Det er næringmagasinet Sysla som har intervjuet gründeren fra Bergen som er aktuell med ny teknologi som blir anvendt under opprustinga av kraftstasjonen ved Hanefoss. I stedet for å trekke kraftkabler i luft, trekker bedriften kablene gjennom borehull i fjellet.

– Man kan bore fra A til B uten at man trenger aksept fra så mange grunneiere. Selv om det ikke kan gjøres alle plasser tror jeg vi vil se mer av dette i framtida, sier Særsten til Sysla.

Oppgraderinga på Hanefoss gjør at Agder Energi kan hente ut 6,5 GWh ekstra fra kraftstasjonen. Det skyldes blant annet på grunn av mindre tap i nettet. Under arbeidet på Hanefoss har kablene blitt dratt gjennom borehullet på en skinnegang med vaier som trekkkraft.

– Sannsynligheten for at noe skal ryke midtveis er liten, og om så skjer, er det bare å dra ut kabelen i den ene enden og utføre vedlikehold, sier Særsten.

Til Sysla forteller han at kabelstrekk på opptil to kilometer er mulig med dagens teknologi. Selve løsninga for hvordan kabelen strekkes kan benyttes for flere titalls kilometer lengde. Verdens lengste horisontale borehull er ifølge Maersk Oil 10,9 kilometer, og finnes i Qatar.