Jobbet i vinterferien

I løpet av vinterferien fikk mange elever hos Birkenes læringssenter praksisplass i forskjellige virksomheter på Birkeland.

– Det er fin mulighet fordi vi trenger rett og slett alle kulturer her i barnehagen. Det er veldig mange barn her i barnehagen som kommer fra andre kultur, og jeg synes at det er viktig at ansatte eller de voksne i barnehagen representerer det, sier daglig leder i Birkenes Fus barnehage, Hilde Kylland.

Tre elever ble utplassert i Birkenes Fus barnehage. Birkenes flyktningstjeneste klarte å forberede arbeidsplass for rundt 15 elever ved Birkenes læringssenter i vinterferien. De plassene er blant annet: Fus, Natveitåsen og Birkeland barnehage, Tingeling, sykehjemmet, Birkeland hotell, aktivitetssenteret og Valstrand skole.

Anbefaler det til andre

Sosialt, god integrering, veldig gøy og en fornøyelse er noen av få gode tilbakemeldinger fra både arbeidsgivere og de utplasserte som skiller seg ut.

– Jeg kan anbefale alle organisasjoner til å ta imot flyktninger på deres virksomhet. Det er veldig sunt for kulturen å få inn ikke bare etniske norske, men også flere forskjellige kulturer som kan se på ting fra forskjellige synsvinkler, sier Kylland.

Hun mener også at det kan oppstå noen utforinger og misforståelser i forbindelse med språk, men at det skal gå veldig fint hvis man dobbelskjekker om de har forstått.

– Jeg har ikke vært veldig sosial og jeg synes at det har vært en veldig fin mulighet for meg å være med de blide barna her. Jeg kan bruke det norske språket og bruke det som jeg har lært på skolen, sier Mahdi Heidari, som kommer fra Afghanistan.

Jobber hos frisøren

Han sier at han har som oppgave å leke med barna ute, og tegne sammen med de inne. Arbeidsgiverne er fornøyde, og mener at de utplasserte er flinke til å gjøre arbeidet. Det har vært som deres forventinger.

– Mezeker Tekie er veldig blid, positiv og serviceinnstilt. Hun har lysten til å jobbe, sier Therese Bjelland ved frisørsalongen Tingeling.

Tekie ble utplassert i frisørsalongen, og Bjelland mener at hun er et pluss for salongen, og at hun skjønner mye. Bjelland har vært positiv til tilbudet om utplassering, og har også tidligere hat noen arbeider.

– Absolutt, svarer hun med en glad stemme på spørsmålet om hun kan anbefale andre organisasjoner til å ta imot flyktninger.

– De er kjekke unge mennesker som er blide, hyggelige og som jobber veldig greit, sier Karin Rasmussen Aanesland, hotellsjef ved Birkeland hotell.

Hun tilføyer at Roza Kebede, en av de utplasserte som har vært her før, gjør en utmerket jobb på kjøkkenet. Birkeland hotell har tatt imot flest antall flyktninger, fire stykker.

Veldig stas å jobbe

Arbeidet varierer veldig mye. Noen vasker, noen rydder opp, mens andre lager kafe og pålegg. Kebede som kommer fra Eitopia beskriver arbeidsmiljøet like vennlig som å være i en familie. Hun mener at arbeidsgiveren og de andre medarbeiderne er veldig snile, hyggelige og utrolig høflige.

– Det har alltid vært veldig stas å jobbe her. Jeg og arbeidsgiveren min har en bra gjensidig kontakt, sier hun, med et bredt smil om munnen.

Hun har en plan om å studere restaurant- og matfag på videregående. Derfor synes hun det har vært kjempenyttig for henne å få jobbe på hotellet.

Får terningkast seks

Robel Muhur fra Eriteria er en av de tre arbeidere som fikk arbeidsplass på vaskeavdelinga ved hotellet. Det er første gang han jobber som rengjører, og første gang han jobber på hotellet. Fornøyd er han absolutt.

– Jeg er en type person som liker å jobbe og bli trøtt. Det hjelper meg å sove lettere på natta, sier Muhur mens han ler.

Han legger til at han gir terningkast seks til jobben han har på hotellet.

– Det er supert, sier han.

De arbeidsgiverne som ble intervjuet har svart forskjellige, men er enige om en sak: å utfordre på det sterkeste alle organisasjoner og firmaer i Birkenes kommune til å ta imot flyktninger og inkluderer dem i deres virksomhet. Det kan hjelpe til integrering og sosiale livet i bygda vår

– De er flotte ressurssterke folk, avslutter Rasmussen.

 

Johannes Panahi

Utplassert hos Birkensavisa