Nest verst i landet

TRIST: Generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA synes det er trist at Aust-Agder kommer så dårlig ut på statistikken over antall fyllekjørere. Foto: MA

Forholdsvis mange austegder tar sjansen på å sette seg bak rattet med alkohol i blodet.

– Det er trist at Aust-Agder kommer så dårlig ut på statistikken, og antallet fyllekjørere er altfor høyt. Alkohol og bilkjøring er en livsfarlig kombinasjon, sier generalsekretær i MA – rusfri trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding.

Ifølge tall organisasjonen har hentet inn fra Utrykningspolitiet ble 1.263 bilførere i Aust-Agder stoppet og anmeldt for kjøring i påvirket tilstand i perioden 2013 til 2016. Sett i forhold til innbyggertallet har Aust-Agder nest flest fyllekjørere i landet.

– Vi gir oss ikke før andelen er nede på null. Flere kontroller, krav om alkolås i nye biler og holdningskampanjer kunne ha bidratt til enda færre anmeldelser og tryggere trafikk, sier Kristoffersen.

Flest menn

I all hovedsak er det menn under 50 år som blir tatt for ruskjøring i Aust-Agder. Hele 318 av dem var i alderen 16 til 25 år, mens 607 var menn i aldersgruppen 26 til 50 år. Til sammenlikning ble 48 kvinnelige førere i alderen 16 til 25 år stanset i samme periode.

– For oss er disse tallene ingen overraskelse. Vi vet at menn, særlig de yngre, har en tendens til å ta større risiko og være mindre ansvarsbevisste enn kvinner i trafikken. Fyllekjøring er fremdeles en av de viktigste årsakene til at mennesker blir drept eller hardt skadet i trafikken, og vi vil gjerne oppfordre til en felles innsats mot denne adferden nå i julebordsesongen, sier Kristoffersen.

Hun mener «dagen derpå»-promille er et kjent fenomen, og oppfordrer folk til å gripe inn overfor kollegaer, venner og andre, hvis man har mistanke om at vedkommende som setter seg bak rattet fremdeles er påvirket.

– Ta fra dem nøkkelen, eller varsle politiet om nødvendig. Da gjør du både dem og alle oss andre en tjeneste, sier hun.

Vente tilstrekkelig

Kristoffersen viser til de generelle rådene fra Folkehelseinstituttet, som blant annet tar utgangspunkt i at blodets alkoholkonsentrasjon faller med cirka 0,12-0,18 promille per time hos både kvinner og menn.

Har kvelden vært svært fuktig, og du har kommet opp i en promille på 1,5 betyr det at du bør vente i minst 13 timer før du tenker på å bruke bilen, ifølge MA.

– Selv om du føler deg edru, bør du vente tilstrekkelig lenge med å kjøre etter å ha vært på fest. Det er ganske store individuelle forskjeller på hvor lang tid det tar før promillen er ute av blodet. Husk også at trøtthet og uopplagthet, har stor innvirkning på førerferdighetene dine, sier generalsekretæren.