Åpner garasjen for ungdom

Sondre Heia (13) og kameraten Are Sørensen (14) var på åpen garasje for å skru og mekke på mopeden Heia har hatt siden i fjor sommer. – I dag har vi lært mer om hvordan forgasseren fungerer, sier han. Fredd Nygård i midten.

Sondre Heia (13) og kameraten Are Sørensen (14) var på åpen garasje
for å skru og mekke på mopeden Heia har hatt siden i fjor sommer. – I dag
har vi lært mer om hvordan forgasseren fungerer, sier han. Fredd Nygård i midten.

Fredd Nygård ønsker å skape en frisone for unge blant verktøy, gamle mobiler og duppeditter.

–Mange av oss lever i en tidsklemme, og jeg tror alle kan ha godt av en avkobling i hverdagen, forteller Fredd Nygård.

Nesten hver torsdag kveld åpner han garasjen sin på Birkeland for unge mellom 12 og 25 år. Alt fra bilmekking til vaffelspising og demontering av gamle mobiler og teknologiske gjenstander står på programmet. Det er en måned siden Nygård startet med garasjekveldene, og han opplever at stadig flere tar turen.

– Håndball, fotball, speidergruppe og andre vanlige fritidsaktiviteter passer ikke for alle. Jeg vil at dette skal være et sted der folk kan komme som de er. Og hvem vet, kanskje oppdager de en ny hobby, sier Nygård.

Tok med moped

Planen er å ha temakvelder der man også kan lære litt. Torsdag kveld i slutten av februar var en håndfull tenåringer på plass i garasjen, blant dem Sondre Heia (13). Med seg hadde han mopeden sin som han har hatt siden i fjor sommer.

– I kveld har vi sett nærmere på hvordan forgasseren fungerer. Det er gøy å skru og mekke litt selv om jeg ikke kan kjøre enda, sier han.

Are Sørensen (14) var også med, og i likhet med kameraten synes han det er stas med kjøretøy.

– Jeg synes det er moro å skru på alt av motorer. Det er første gang jeg er her, og jeg synes det har vært veldig gøy. Vi har lært litt nye ting og, forteller han.

Trygt

Far til Sondre Heia, Arnfinn Heia, mener Nygårds initiativ er positivt for ungdommene i bygda.

– Det er flott at noen tar initiativ og åpner garasjen sin på denne måten. Det gir de unge en trygg plass å være på, og det virker som om de trives, sa han da han tok turen innom garasjen.

Selv om Nygård har ulike temaer for hver kveld ungdommene samles, er han opptatt av at stedet skal være en plass der man kan senke skuldrene.

– Vil man bare pusle med småting i garasjen er det helt greit. Mitt ønske er at de unge skal føle at dette er en frisone der de kan slappe av, sier han.

Positive tilbakemeldinger

Han forteller at han har fått god respons etter en måned med åpen garasje.

– Jeg får tilbakemeldinger på Facebook der foreldrene melder om at barna deres trives, og noen ganger kommer foreldre med vafler og lignende, og det hender også de blir med inn. Det synes jeg er hyggelig, sier Nygård.

Datteren Tuva Nygård (11) er veldig fornøyd med at unge tar turen til garasjen deres på Birkeland, og hun er ofte innom for å se hva som skjer.

– Det er sosialt. Jeg kan ikke si at jeg skrur så mye på mopeder og biler, men det er gøy å treffe nye folk og bli kjent med dem, forteller hun.