Åpen Garasje – et lavterskeltilbud for bygdas unge

Tenk deg at du står i et typisk byggefelt. Eneboliger med garasje, striglet. Du parkerer bilen din ved den ene eneboligen, det står en bil på utsiden av den ene garasjen – den har vært kjørt i saltlake slik biler gjør her i sør på denne tiden av året. Før du har kommet ut av bilen dukker det opp et smil av en mann. «Hei! Vi får hilse! Jeg er Fredd!»  på garasjen henger det et skilt «Åpen Garasje».

Bilen i saltlake er forresten en Saab, og rundt garasjeveggen står det en Saab «Det er min datters bil» sier en tydelig stolt far.

Vi går inn i den gråmalte garasjen, der står det en overraskende nok – en Saab. Noe eldre sådan, den er fra 1969, en Saab 96 V4. På veggene henger det en gammel avisartikkel fra 1973, gamle kvitteringer fra bensinstasjoner tilbakedatert til 60-tallet, bilder, malerier, en gammel hjulvisp henger dinglende ned fra ei hylle, i taket henger turbo og ei gammal kubjelle. Det står en gammel kaffekjele i et skap og flytter du blikket litt ser du en telefon, av typen hustelefon med snurreskive.

Det er mye kule effekter blant verktøy og utstyr som ungdommen får bruk for. Min favoritt et uten tvil et stykke drivved dekorert med kongler, mose av forskjellig slag og en utskjæret miniatyrøks i en miniatyrstubbe, og en tennplugg! Herlig!

Det er en garasje som innbyr til kreativitet. Det er et herlig kaos, på en sånn måte at det bare er koselig og artig, man får rett og slett lyst til å være kreativ her. Det er tydelig at her er det rom for læring og historie, og tid til spørsmål.

Hva får du hvis du blander Reodor Felgen og Mor Teresa? Jo, da får du Fredd Nygård. En oppfinner, en tusenkunstner, en mann med et hjerte av gull.

Fredd er en skikkelig gladgutt på 50 år! Fredd åpnet nemlig garasjen sin for snart åtte år siden. Han åpnet den opp for at ungdommen skulle få lov til å ha et sted å gå til, et sted for å lære nye ting, føle mestring og for å ha et sted å få puste litt, og sysle med det prosjektet de måtte ønske.

Åpen Garasje er drevet helt frivillig, men det er mange som ønsker å bidra og folk donerer stadig ting og tang, stort og smått. Jeg kjenner jeg blir glad i sjela og varm om hjertet når det er så god vilje fra folk som vil at andre skal lykkes.

Fredd har selv vokst opp med ekte bilglede og har jobbet i bransjen i mange år og står igjen med et hav av erfaringer, opplevelser og kunnskap, men nå har han forlatt bransjen til fordel for yrket som Barne- og ungdomsarbeider, snakk om å være sin egen lykkes smed! Bil får fortsette som hobby, mens den store gleden av å se mennesker lykkes og oppleve mestring er blitt arbeidet hans. Stående applaus til Fredd! Det krever mye mot å erkjenne det at en ønsker å endre yrke i voksen alder, og enda mer mot å faktisk gjøre noe med det.

Åpen Garasje er et tilbud til ungdommen mellom 12 – 25 år, et gratis, lavterskeltilbud for de som ønsker å holde på med ting og tang i garasjen. Fredd stiller med hva du måtte trenge av verktøy og utstyr til ditt prosjekt.

– Det er så mye glede og så god stemning i garasjen her, forteller Fredd.

Når jeg spør han hvor inspirasjonen kommer fra, da må han tenke seg litt om – for spørsmålet har så utrolig mange svar.

– Mye av inspirasjonen kommer nok fra det at ungdommen lykkes med sine valg, forteller Fredd.

Han smiler – man ser tydelig at det gir han glede å holde Åpen Garasje gående.

At dette er en god plass for ungdommen å være, er det ingen tvil om. Her har de jo alt det en motor- eller teknisk interessert kan ønske seg, og mer til. Her blir det nok skapt både gode relasjoner og gode holdninger.

Jeg nevnte tidligere både Reodor Felgen og Mor Teresa. Vel det er jo kanskje ikke helt disse som står bak bilgleden til Fredd, det kan vi nok takke hans far Magnfred Nygård for. Han var lastebilsjåfør av yrke, og jeg tørr vedde på at han var en temmelig dreven en også, for mannen var i sin tid Norgesmester i presisjonskjøring. Bestefaren Ivar, drev verksted og med salg av Fiat, så også her har bilgleden stått sterkt og smittet av i generasjoner. Bestefar Ivar og Julie Andrea Tveit hjalp flykninger under krigen og her ser vi jo hvor Fredd har fått sitt hjerte av gull fra når det kommer til å det å kunne hjelpe andre. Som Fredd sier selv «De har mye av æren for at jeg er den jeg er i dag, de og mine kjære gull – familien min.»

Fredd er viktig for bygda vår! La oss sammen heie på Fredd, og på Åpen garasje videre, for jeg tror nok ikke dette er noe som går ut på dato med det første.

 

Tekst og foto:

 

Tina Helén Tveito Sondresen