Åpner for nye forsøk

Lukker ikke døra for sammenslåing.

– Vi ser nå at det dukker opp nye alternativer rundt forbi, og hvordan vi skal forholde oss til det avhenger av hva Lillesand gjør. Jeg er åpen for alternativer, sier Nils Olav Eikenes (H).

Han tenker spesielt på signalene fra Søgne og Songdalen som gjerne vil sette seg ned med Kristiansand for å snakke om en K3-kommune. Flere andre politikere er også villige til å se på alternative løsninger.

– Både blant tilhengere og motstandere av K5 finnes det folk som kan tenke seg andre sammenslåinger. Kanskje er det riktig å slå seg sammen med Lillesand, og kanskje bør vi prate med Grimstad? Vi bør i alle fall stake ut en kurs, og ikke bli sittende på gjerdet, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Hører en omkamp

Ønsket om nye samtaler faller ikke i god jord hos alle i formannskapet i Birkenes onsdag kveld. Linda Hye (Ap) mener alternative nabosamtaler har blitt avvist tidligere.

– Jeg hører omkampen. Det Søgne og Songdalen egentlig diskuterer er ett nytt K5. Vi må være klar over hva en dialog innebærer, sier hun.

Fremskrittspartiets Odd Gunnar Tveit snakker på sin side et krystallklart språk.

– De som har tapt kan visst ikke gi seg, og det får de til å fremstå som dårlige tapere. Folket har sagt nei til K5, og det er ikke noe vits forhandle noe mer. Vi bør gravlegge hele prosessen og fokusere på å få skikk på økonomien i kommunen, sier Tveit.

Maratonløperen fra Steinsland har vært blant kommunestyrets mest kritiske til K5. At han nå vil erklære kommunereformen på Sørlandet for død, bekymrer ikke Ole Morten Vegusdal (V).

– Noe av hensikten med dette møtet var vel å evaluere prosessen, og kaste opp noen balle i lufta. Tveit har jo god kondis, så han holder nok noen runder til. Lukker det seg helt for K5 så har jo selv ihuga nei-mennesker åpnet opp for sammenslåing med Lillesand, sier han.

Fest på perrongen

Noe vedtak fatter ikke formannskapet, men signalene fra møtet tar ordfører Anders Christiansen (Ap) med seg når han møter resten av forhandlingsutvalgene i K5-kommunene til fredag.

– Signalene jeg har fått her i dag sier meg at vi ikke skal forhaste oss, og at vi kan prate med hvem det måtte være så lenge vi ikke binder oss til noe, sier han.

Høyremann Eikenes påpeker at han vil være fort med å hoppe på toget, dersom de fire andre kommunene blir enige seg sammen. Alternativene som da gjenstår blir for små etter hans mening.

– Det skjer mye i politikken når ting drar seg til, og hvis Søgne og Songdalen begynner å forhandle med Kristiansand har vi en utfordring. Jeg er ingen tilhenger av Grimstad-alternativet, spesielt ikke om Lillesand søker seg mot Kristiansand, sier han.

Noe K4 har Alfred Kylland (Sp) særdeles liten tro på.

– Akkurat det er nok litt ønsketenkning når vi ser hvor mange i Lillesand som sa nei. K3 er mer aktuelt, og det er artig at det dukke opp nye løsninger og nye avganger på disse berømte togene. Nå må vi bruke tid på å vurdere, og ikke glemme at det går an å ha fest på perrongen og se toget kjøre, sier han.