Så ulven fra stuevinduet

ELGJEGER: Alf Åge Botn reiser gjerne til Dalen i telemark for å jakte elg og hjort. Dette bildet er tatt under elgjakt i dalen. (Foto: Privat)

ELGJEGER: Alf Åge Botn reiser gjerne til Dalen i telemark for å jakte elg og hjort. Dette bildet er tatt under elgjakt i dalen. (Foto: Privat)

ELGJEGER: Alf Åge Botn reiser gjerne til Dalen i telemark for å jakte elg og hjort. Dette bildet er tatt under elgjakt i dalen. (Foto: Privat)

VILT. Alf Åge Botn på Svalandsheia er skråsikker på at det var en ulv han så fra stuevinduet sitt tirsdag morgen. – Så store hunder finnes ikke, sier Botn til BirkenesAvisa.

Klokka var litt over åtte og Botn satt i stua og drakk morgenkaffen da han oppdaget et dyr som kom gående over jordene. Først trodde han det var en liten elgkalv, men da den kom nærmere og han kunne se konturene av dyret og fargen på pelsen, så han at det var en ulv. På det nærmeste skal den ha vært 10-15 meter fra huset. Til Fædrelandsvennen forteller 63-åringen at han gikk fra rom til rom og kikket ut av vinduene for å observere ulven, men at regndråpene på vindusrutene gjorde det vanskelig å fotografere den.

Stor opplevelse

Uansett var det en stor opplevelse å se en vill ulv på nært hold, understreker Alf Åge Botn.
– Absolutt! En fantaserer jo noen ganger når en sitter på post om å få se den, men det blir litt merkelig når det skjer på den måten. Den var enormt stor. Det var først da jeg fikk se den på ti-femten meters avstand at jeg så hvor stort dette dyret virkelig er. Mange forestiller seg at den er som en schäfer, men denne var mye større enn det, forteller svalenderen. Han har ikke hørt om noen andre på Svalandsheia som har observert ulven, heller ikke at den har tatt husdyr. Han har imidlertid fått mange telefoner fra andre kanter fra folk som vil sammenligne spor og observasjoner for å undersøke om de kan ha sett samme ulven.
– Det er flere jegere rundtforbi, blant annet i Tovdal, som har vært ute for det samme, så nå blir jeg vel kryssforhørt når jeg kommer opp til Dalen i dag for å jakte, for der har de slitt med ulv i et par år nå, sier Alf Åge Botn.

Tror på ulv

I etterkant tok Botn kontakt med Statens naturoppsyn som ba ham fotografere sporene etter den angivelige ulven. På bakgrunn av bildene og Alf Åge Botns beskrivelse av dyret tror rovviltansvarlig Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn i Agder og Rogaland det kan ha vært en ulv Botn så.
– Bildet av sporet underbygger at det er ulv, sier Skåtan. Han har ikke fått flere henvendelser om ulveobservasjoner i samme område i for- eller etterkant av Alf Åge Botns opplevelse.
– Det har vi ikke, men det går jo ulv i Aust-Agder, og det har vært ulv på Svaland før, så det kan være vel så sannsynlig der som andre steder, sier Skåtan til BirkenesAvisa. Han legger til at det er flott når folk melder fra.
– Det har jo vært ulv i Aust-Agder i hele sommer, så vi regner med at det kommer flere meldinger etter hvert.

STORT: Bildene Alf Åge Botn sendte inn til Statens naturoppsyn viser et spor som er nærere 12 centimeter langt og 8-9 centimeter bredt.

STORT: Bildene Alf Åge Botn sendte inn til Statens naturoppsyn viser et spor som er nærere 12 centimeter langt og 8-9 centimeter bredt. (Foto: Privat)