Topptursesongen er i gang

FLOTT UTSIKT: Bildet er tatt fra Hengeknuten, på vei til Rislåknuten, en novemberdag i 2011. (FOTO: KULTURKONTORET)

FLOTT UTSIKT: Bildet er tatt fra Hengeknuten, på vei til Rislåknuten, en novemberdag i 2011. (FOTO: KULTURKONTORET)

FLOTT UTSIKT: Bildet er tatt fra Hengeknuten, på vei til Rislåknuten, en novemberdag i 2011. (FOTO: KULTURKONTORET)

HELSE/FRILUFTSLIV. – Det virker nå som om våren er på frammarsj, og da oppfordrer vi alle til å komme seg ut i den flotte naturen og besøke noen av de flotte utsiktspunktene vi har i Birkenes!

Det er kulturleder Wenche Flaa Eieland som kommer med oppfordringen. I fjor ble det satt ny rekord med totalt 13.741 registrerte besøk på de 15 offisielle turtoppene i Birkenes. Det kan leses ut av bøkene som er plassert ut i egne «postkasser» på toppene. Her kan toppturfolket skrive seg inn. Det er også satt ut klippetenger man kan bruke til å klippe i et eget klippekort. Sanker du klipp på 14 av de 15 toppene, er det bare å ta en tur innom Wenche på kulturkontoret, så vanker det premie; fleecegenser eller t-skjorte med egen toppturlogo på.

I år håper Wenche å dele ut minst like mange premier som tidligere år. Hun mangler ikke argumenter når hun skal lokke oss ut i naturen og opp på toppene.

– Toppturer er bra for både den fysiske og den mentale helsa, du får en fin naturopplevelse underveis og en spesielt god følelse når du kommer opp på toppen og kan skue utover, og så blir du kjent i naturen og i kommunen, ramser kulturlederen opp.

I år er det nøyaktig ti år siden Birkenes kommune lanserte toppturtilbudet som ett av flere folkehelsetiltak. De første årene var kun noen få topper med i opplegget, men siden har både antall topper og antall besøkende økt. I 2012 ble tilbudet frisket opp med klippetenger og premier. De siste årene har 15 topper vært med i toppturprosjektet, og det har vært en formidabel økning i antall besøk. Til sammen er det registrert over 70.000 toppturbesøk siden starten i 2005. Tilbudet er et samarbeidsprosjekt mellom Birkenes IL, IL Gry, Herefoss IL og kulturkontoret. Toppene ligger der til allmenn benyttelse, men har du lyst på en fleecegenser eller t-skjorte med toppturlogo, trenger du klippekort. Det fås kjøpt sammen med turheftet «Ut på tur i Birkenes» på Best-stasjonen på Birkeland, Birkeland bibliotek, Servicetorvet på kommunehuset og på butikkene på Herefoss og Engesland.