Raskest mulig tilbake i verdenscupen

Det er målet for Lars Helge Birkeland etter julefeiring på Mollestad og nyttårsfeiring på Lillehammer. Men først skal det gås IBU-cup i Polen.

NYTTÅRSTRENING: Lars Helge benyttet jule- og nyttårshelga til blant annet å terpe skyteteknikk. Her er han i aksjon på Birkebeineren skistadion på Lillehammer første nyttårsdag. (FOTO: FANNY WELLE-STRAND HORN)

NYTTÅRSTRENING: Lars Helge benyttet jule- og nyttårshelga til blant annet å terpe skyteteknikk. Her er han i aksjon på Birkebeineren skistadion på Lillehammer første nyttårsdag. (FOTO: FANNY WELLE-STRAND HORN)


SKISKYTING. – Det starta veldig bra. Jeg gjorde et godt løp på åpningsrennet så jeg kom meg rett ut i world cup. Det gikk veldig bra på første løpet, mixstafetten. Så skar det seg på det påfølgende, normaldistansen. Så fikk jeg gå neste helg igjen, i Hochfilzen. Der ble det litt middels skyting, bra i sporet, men dessverre ikke godt nok til å få gå mer world cup i denne omgangen, svarer Lars Helge når han blir bedt om å oppsummere sesongen så langt. Jula har han og samboer, landslagsløper Fanny Welle-Strand Horn, tilbrakt hjemme hos Lars Helges familie på Mollestad. Der ble familietradisjonene holdt i hevd med reinsdyrmiddag og julegaver.
– Det var godt å komme hjem en tur. Det var en stund siden sist nå, sier Lars Helge, som fikk julegaveønsket oppfylt, ny jaktdress.

Showrenn i Tyskland

Det ble imidlertid ikke så mye tid til å prøve den nye dressen på jakt. Første juledag gikk nemlig turen videre til familiehytta på Bortelid og to treningsdager på flotte snøforhold, før Lars Helge og Fanny hev seg på flyet til Tyskland og Gelsenkirchen, for å forsvare de norske fargene under det store TV-sendte showrennet på Schalke 04’s fotballstadion. Her klarte ikke samboerparet helt å kopiere bedriften fra to år tilbake da de tok 3.plassen og kunne innkassere cirka 80.000 kroner hver. I år ble det en mer beskjeden 7.plass etter varierende skyting. Det ga likevel pene 40.000 på konto for hver av dem. Pengene kommer godt med, når en skal prøve å leve av skiskytinga.
– Det går rundt, men jeg blir ikke rik. Topp ti sammenlagt i world cup tjener nok bra. Det er dét jeg jobber mot. Har en som mål å kunne leve av det, så ligger det jo litt i bakhodet at en må få inn noe, men så lenge det går rundt, så er det ikke noe man tenker så mye på egentlig, sier Lars Helge.

IBU-cup til helga

Så bar det tilbake til Lillehammer, hvor paret bor, til nyttårsfeiring med venner og forberedelser til sesongens fjerde runde i verdenscupen for Fanny og IBU-cupen for Lars Helge. Mens verdenscuplaget skal til tyske Oberhof, reiser IBU-cuplaget til Dusznikj i Polen, hvor det skal gås normalprogram, sprint og jaktstart kommende helg. Lars Helge skal gå alle øvelsene og satser på å få til noen maksløp.
– Er man beste norske der, så er en først i køen for å få komme ut i world cup igjen, og det er dét som er målet. En vil jo være med og konkurrere mot de beste, det er der det skjer, påpeker mollestadværingen, som pleier å være i god form i januar. Det kan han bekrefte at han er i år også. Dermed blir det ikke lenge til vi får se ham i det ypperste selskapet igjen?
– Vanskelig å si, det kan bli alt fra ei uke til en måned. Men målet er å komme med allerede i neste runde, understreker 26-åringen. Den går i tyske Ruhpolding 14.-18. januar.

IBU- og World Cup-lagene
Det norske herrelaget som skal gå 4. runde i IBU-cupen i Dusznikj, Polen: Lars Berger (Dombås IL), Lars Helge Birkeland (Birkenes IL), Håvard Gutubø Bogetveit (Førde IL), Vetle Sjåstad Christiansen (Geilo IL), Vegard Bjørn Gjermundshaug (Alvdal IL), Henrik L’Abée-Lund (Oslo SSL).
Herrelaget til 4. runde i World Cup i Oberhof, Tyskland: Ole Einar Bjørndalen (Simostranda IL), Johannes Thingnes Bø (Markane IL), Tarjei Bø (Markane IL), Emil Hegle Svendsen (Trondhjems Skiskyttere), Alexander Os (Ishavslaget), Erlend Øvereng Bjøntegaard (Beveren IL).
De fire første er forhåndsuttatt til World Cup 5 i Ruhpolding, Tyskland. De siste to plassene suppleres etter World Cup 4 og IBU Cup 4.