”Jonemann” smurte gullskia

SØLVGUTT: Jon Kristian Svaland med den første individuelle medaljen Tora Berger tok i årets VM i Nove Mesto; sølvet på sprinten. (Foto: Privat)

SØLVGUTT: Jon Kristian Svaland med den første individuelle medaljen Tora Berger tok i årets VM i Nove Mesto; sølvet på sprinten. (Foto: Privat)

Med utrolige fire gull og to sølv går Tora Berger inn i historien som den mestvinnende skiskytteren i ett enkelt VM. Gullskiene ble smurt av en gladgutt fra Svaland.

SKISKYTING. – Det har vært et helt fenomenalt VM. Åtte gull på elleve øvelser kommer vi sannsynligvis aldri til å oppleve igjen. Det er over all forventning. Skal jeg si noe om vår innsats i smørebua, så var det mye bra og noe ikke fullt så bra, men alt i alt må vi være fornøyde, sier Jon Kristian ”Jonemann” Svaland når han blir bedt om å oppsummere den fantastiske innsatsen til de norske skiskytterne i tsjekkiske Nove Mesto. Landslagssmøreren bekrefter at skiene Lars Helge Birkeland gikk på under normalprogrammet dessverre hørte med i den siste kategorien.
– Det var nok en av dagene da vi gjerne skulle hatt bedre ski, og det er selvfølgelig trist for Lars Helge, sier Jon Kristian, som understreker at det ikke var han som smurte skiene til sambygdingen.

Imponert over Tora

Derimot smurte han skiene til Norges fremste medaljegrossist, Tora Berger. Med gull på stafetten, mix-stafetten, jaktstarten og normalprogrammet og sølv på sprinten og fellesstarten går Lesja-jenta inn i historien som den mest suverene VM-dronninga verden noen gang har sett.
– Hun er helt fantastisk, en seiersmaskin. Hun skrur på bryteren når hun trenger det, og så holder det hele mesterskapet, sier en mektig imponert ”Jonemann”, som må få en aldri så liten del av æra for medaljene. De siste tre sesongene er det nemlig han som har hatt ansvaret for at VM-dronninga har hatt gode ski. Han tar ikke av for det.
– Det er klart det er litt ekstra moro når løperen du smører for gjør det godt, men det vi driver med er jo bare et håndverk, det er løperen som leverer resultatene. Vi gjør så godt vi kan, og for oss er tilbakemeldinga fra utøveren det viktigste, uansett om det blir gull eller femteplass, bedyrer han.

15 gode par

At det er et nitidig arbeid å bygge opp en skipark for en utøver, vet Jon Kristian godt fra sin tid som aktiv utøver.
– Det tar flere år, fastslår han.
Som smører for Norges fremste gullhåp på kvinnesida hadde han mer enn 20 skipar å velge mellom da han skulle plukke ut gullskiene før VM. Etter nøye siling sto han igjen med 15 par.
– Så nå skal hun stå godt rusta foran de siste helgene i world cup også, gliser ”Jonemann”, som ikke har tid til å hvile på laurbærene. Han har allerede begynt å tenke fram mot neste års OL i Sotsji.
– Russisk snø. Det skal bli spennende å se hva som funker der. En skulle kanskje tru at snø er snø, men så enkelt er det ikke, forklarer svalenderen. Om tre uker får han sjansen til å teste ut de første skiparene i OL-løypene, når verdenscupsirkuset beveger seg til Russland.