Forrykende jubileumsmønstring

Birkenes feiret 20 år med UKM med et kulturelt festmåltid i bygdas storstue Birkeneshallen. Ingredienser: 20 sceneinnslag, 43 kunstinnslag, en gedigen jubileumskake og masse, masse talent.

UKM. Siden den spede starten i 1996 har kommunens kulturkontor samarbeidet med bygdas ungdom om å bygge opp den lokale kulturmønstringa til å bli en av de største og flotteste på hele Sørlandet. Vi nøler ikke med å slå fast at årets mønstring ikke sto noe tilbake for tidlige års festkvelder i ballhallen. Fra kveldens dyktige programledere Anna Håbesland og Sander Svaland ønsket velkommen til juryene hadde avlagt sin dom gikk det temmelig nøyaktig tre timer. Uten et eneste dødpunkt, tør vi påstå.
UKM er for alle, og det er bare å konstatere at årets mønstring i Birkeneshallen hadde akkurat den spennvidden i alder og ferdighetsnivå som gjør UKM til dét den skal være, en massemønstring. Her sto purunge debutanter på scenen side om side med ungdom som er i ferd med å formes som musikere og artister, og alle fikk like god respons fra salen!

Veteranene sviktet ikke

Kulturleder Wenche Flaa Eieland gikk på forhånd ut og oppfordret spesielt eldre ungdom til å stille opp. Hun fikk svar på tiltale. Fra Grimstad hadde UKM-veteran Martin Stapnes (17) dratt med seg et kompetent lag av medelever ved musikklinja på Dahlske videregående. Deres cover av Kråkesølvs ”Hoffnarr” sendte bandet videre til fylkesmønstringa i Arendal. Billett dit fikk også singer/songwriter Silje Ellingsen for sin egen flotte ballade ”Let it Rain” og duoen Kristine Jaabæk (15, sang)/Martin Stapnes (gitar) for utsøkt samspill på den smektende jazzballaden ”Let There Be Love”. Astrid Frøysnes Flaa avslørte skrive- og fortellerkunst på høyt nivå med et utdrag av sin novelle ”Aport Aquila”, og ble belønnet med Arendalstur. Det samme ble rapdebutanten Annamaria Palføldi og sangtalentet Rebecca Granåsen for sin tøffe duett på ”Can’t Hold Us”. Duoen ble belønnet med Publikumsprisen for opptredenen. Ekstra imponerende var innsatsen med tanke på at Annamaria mistet pappaen sin bare en uke i forveien.

Vant spillejobb

De som imponerte juryen mest var imidlertid en vennegjeng fra musikklinja på Dahlske videregående i Grimstad. Framføringen av den egenskrevne ”Kronglete vei” skaffet Tuva osv… både plass i fylkesmønstringa i Arendal, Birkenes Sparebanks talentpris på 1500 kroner og spillejobb under bankens store gratiskonsert på Tobias Jorde til sommeren. Det var bare én av en rekke sjekker som ble delt ut i anledning 20-årsjubileet. Publikumsfavorittene Annamaria og Rebecca fikk med seg en sjekk på 500 kroner for ”Tenke-nytt-prisen”. Ytterligere ti deltakere kunne gå hjem 300 kroner rikere etter å ha blitt trukket ut på deltakernummeret. Noen heldiggriser fikk også med seg et stykke jubileumskake hjem. For selv om køen av kakesultne UKM-gjester var lang i pausen, hadde kjøkkensjef Kenneth Johannesen og hans stab noen kilo blaudis til overs da festen var slutt.

Rik og variert kunstutfoldelse

Mange benyttet også pausene til å ta en titt på UKM-kunsten som var utstilt i et hjørne av hallen. Det var til tider kø for å se Bjørn Olav Hartvigsens og Charlotte Groos’ installasjon «Abysse» som var gjemt bak et forheng av sort tøy.
– Kunstnerne har skapt øyeblikk og stemninger med stor variasjon. Det var gøy å se mangfoldet, uttalte juryleder Andreas Emil Hansen fra scenen da priser og billetter til fylkesmønstringa skulle deles ut. Talentprisen i kunstklassen og tilhørende gavesjekk på 1.500 kroner fra Birkenes Sparebank gikk til Gunhild Eivor Slågedal for det store oljemaleriet «Selvportrett», mens Bjørn Olav og Charlotte fikk «Tenke-nytt-prisen».
Verkene som blir sendt videre til fylkesmønstringen i Arendal er: «Utsikt fra Galdhøpiggen» av Anna Tveide, «She Said Yes» av Martine Sivertsen, «Oddemann» av Elen Nyhaven, «Abysse» av Bjørn Olav Hartvigsen og Charlotte Groos, «Selvportrett» av Gunhild Eivor Slågedal, «Bildeserie» av Thea Louise Eines Andersen og «Monekleiva» av Sigrid Kristina Brändström.

Bildegalleri: