World cup-plass på første forsøk

KAPRET VERDENSCUPPLASSEN: Etter et «arbeidsuhell» på lørdagens sprint slo Lars Helge Birkeland tilbake på søndagens fellesstart under skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen. Det endte med plass på det norske laget til verdenscupåpningen i Østersund 29. november - 7. desember. (ARKIVFOTO)

KAPRET VERDENSCUPPLASSEN: Etter et «arbeidsuhell» på lørdagens sprint slo Lars Helge Birkeland tilbake på søndagens fellesstart under skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen. Det endte med plass på det norske laget til verdenscupåpningen i Østersund 29. november - 7. desember. (ARKIVFOTO)

KAPRET VERDENSCUPPLASSEN: Etter et «arbeidsuhell» på lørdagens sprint slo Lars Helge Birkeland tilbake på søndagens fellesstart under skiskytternes sesongåpning på Sjusjøen. Det endte med plass på det norske laget til verdenscupåpningen i Østersund 29. november – 7. desember. (ARKIVFOTO)

SKISKYTING. Etter å ha skutt seg ut av gullkampen på sprinten slo Lars Helge Birkeland kraftig tilbake på fellesstarten under skiskytternes sesongstart på Sjusjøen. Nå blir det verdenscupstart på mollestadgutten.

Å få delta i flest mulig verdenscupløp er sesongens hovedmål for rekruttlandslagsløperen. Derfor var beskjeden fra landslagssjefen mandag formiddag om at han får gå mix-stafetten og normaldistansen under verdenscupåpningen i svenske Østersund om halvannen uke ekstra gledelig.

– Jeg er fornøyd med å få sjansen og gleder meg veldig. Det blir gøy, sier 26-åringen til BirkenesAvisa. Presterer han bra der, får han trolig muligheten på sprintjaktstarten også. Hvor stor sjansen er for pallplass på normalen tør han ikke si, men regner med at den er mer enn 50 prosent på stafetten. Hvem han skal gå med der er ikke klart i skrivende stund.

Offensiv taktikk

Plassen på laget til verdenscupåpningen får Lars Helge for innsatsen under sesongåpningen på Sjusjøen i helga. Med tre bom ble det vanskelig å hevde seg på lørdagens sprintrenn for mollestadgutten, som endte på en 16. plass, ett minutt og 26 sekunder bak den overraskende vinneren Alexander Os. Dermed ble søndagens fellesstart enda viktigere. Der hadde Lars Helge bestemt seg for å gå offensivt ut, og det gjorde han til gagns. Han kom først inn til første liggende skyting og skjøt fullt hus. På andre skyting ble det en bom, men han klarte å tette luka til teten før første stående. Der røyk fem blinker rett ned i vanlig Lars Helge-stil. Da det samme skjedde på fjerde og siste skyting kunne han gå ut med ni sekunders ledelse på Ole Einar Bjørndalen.

Lynrask veteran

Veteranen hadde imidlertid både dagsformen og gliden på sin side, spiste opp hele forspranget og rykket fra Lars Helge med cirka en kilometer igjen til mål.

– Jeg tenkte egentlig bare på å gå fortest mulig på ski, men han gikk styggfort på siste runden, sier Lars Helge som måtte se seg slått med 6,7 sekunder av 40-åringen fra Simostranda. Det er ingenting å bry seg om, synes 26-åringen fra Mollestad.

– Han (Bjørndalen) er så godt trent at han holder fortsatt stilen. Han ble jo olympisk mester for bare sju-åtte måneder siden, sier BIL-løperen, som har kortet ytterligere ned på forspranget til de aller beste i sporet denne sesongen.
– Ja, jeg har aldri gått så fort som dette før. Jeg slo jo Emil Hegle Svendsen i sporet, så det var kult.

To blad Svaland

Håkon Svaland har slitt med mageproblemer den siste tiden. Han stilte likevel opp på sprinten for å få en gjennomkjøring. Det endte med en 56. plass. Søndagens fellesstart sto han over. Lillebror Lars må få godkjent etter å ha skutt to bom og tatt en 50. plass på sprinten, 2.50 bak vinneren. Svalenderen hadde blant andre fjorårets dobbelte juniorverdensmester Tore Leren fra Vingelen IL bak seg på resultatlista. Leren slo tilbake på søndagens fellesstart hvor han tok tredjeplassen i B-heatet bak Marius Norø Ingebrigtsen fra Sirdal og Ole Martin Erdal fra Førde. Der gikk Lars inn til en 23. plass etter fire bom på skytinga.