Ukas leder: Lokalavisene digitaliseres (og gratulerer, Birkebilla!)

RedaktørenTirsdag klokka 11.00 slapp Landslaget for Lokalaviser (LLA) og Mediebedriftenes landsforening (MBL) opplagstallene for sine medlemsaviser for 2013. Da ble det klart at Søgne og Songdalen Budstikke er en av opplagsvinnerne i LLA-familien. Avisa i Vest-Agder økte opplaget med 234 eksemplarer, eller 7,6 prosent, i fjor. Birkenes-Avisa gratulerer!

Størst økning i antall eksemplarer blant LLA-avisene hadde den nynorske ukeavisa Dag og Tid med 450 eksemplarer (4,9 %), mens finnmarkavisa Kyst og Fjord med base i Kjøllefjord hadde størst prosentvis framgang med 17,1 prosent (224 eksemplarer).

Av LLAs fire medlemsaviser i Aust-Agder – Arendals Tidende, Birkenes-Avisa, Frolendingen og Åmli Avisa – er det kun Birkenes-Avisa som kan vise til en liten økning i opplagstallet, med 13 eksemplarer (1 %). Av LLAs mer enn 100 medlemsaviser landet over kan rundt en tredel glede seg over stigende opplagstall, mens opplaget for alle LLA-avisene sett under ett gikk ned med 0,8 prosent.

Av de 173 medlemsavisene i Mediebedriftenes landsforening var det kun 23 som kunne notere en økning i opplaget av papiravisa. Blant dem var Lillesands-Posten, som økte med fem eksemplarer, og nevnte Søgne og Songdalen Budstikke, som er medlem i begge organisasjonene. Agderposten og Fædrelandsvennen måtte begge tåle nedgang i papiropplaget, med henholdsvis 995 (4,6 %) og 596 eksemplarer (1,7 %).

Til gjengjeld styrker de store mediehusene sine markedsandeler gjennom økte lesertall på digitale plattformer, og da spesielt på mobil, der økningen var på hele 41 prosent i fjor.

Samlet sett viser opplagstallene at mange fortsatt ønsker å lese lokalavisa på papir. Slik vil det nok også være noen år framover. Men også små lokalaviser tvinges til å satse mer digitalt for å henge med i kampen om leserne. For en liten redaksjon som Birkenes-Avisa, med begrensa ressurser både økonomisk og personalmessig, er det en stor utfordring å levere en oppdatert nettavis hver dag, samtidig som vi skal produsere en ukentlig papiravis.

Det er fortsatt papiravisa med sine annonsesider som sørger for at hjulene går rundt økonomisk. Den må derfor ha høy prioritet. Samtidig ser vi at lokalaviser i nabolaget satser stadig mer på digitale plattformer. Da Åmli Avisa nylig fikk ny redaktør og daglig leder var det med en «programerklæring» om at det nå skulle satses på nett.

Flere av de store riks- og regionavisene – og noen lokalaviser – har allerede innført abonnementsordninger for nettavisene sine. Det vil tvinge seg fram også hos mindre lokalaviser. Også hos Birkenes-Avisa. Kanskje ikke i år. Kanskje ikke neste år. Men det kommer.

Hurra for birkebillene!
Regi, koreografi, sang- og skuespillerprestasjoner, kostymer, kulisser, band, lys, lyd – alt var på stell. Tre utsolgte hus taler for seg selv. Gratulerer, alle skuespillere som ga alt og litt til fra scenen. Gratulerer, alle instruktører, musikere, teknikere, scenearbeidere, foreldre og alle andre som brukte av deres fritid til å få ting på plass. Gratulerer, Iren (Sommerset), som trakk i de administrative trådene. Men først og fremst; Takk, Anne, for at du orker dette, gang etter gang! Birkebillas Prøysen-forestilling var en rørende flott opplevelse.