Ukas leder: Innsigelse denne gang? (og gratulerer igjen!)

RedaktørenTirsdag kveld skal Kommunestyret igjen ta stilling til hva Birkenes kommune skal mene om E.ONs søknad om konsesjon til å bygge vindkraftverk på Storehei, Oddehei og Bjelkeberg. Som du kan lese i denne utgaven av Birkenes-Avisa har Kommunestyret vedtatt at Høyre-representant John Olav Fidje var inhabil ved den forrige behandlingsrunden. Høringsuttalelsen må derfor opp på nytt.

Forrige gang – 19. november – vedtok Kommunestyret med 11 mot 10 stemmer å levere en positiv uttalelse, dog med en rekke betingelser. Da uttalelsen ble sendt videre til NVE het det i følgebrevet at høringsuttalelsen måtte betraktes som en innsigelse med mindre kommunen fikk sine krav innfridd. At det fikk mange til å klø seg i hodet og lure på om Birkenes kommune er for eller imot E.ONs vindmølleplaner er ikke vanskelig å forstå.

Hvorvidt kommunens betingelser var verdt papiret de ble skrevet på er det svært delte meninger om. Det kom klart fram i debatten både under og etter kommunestyremøtet. Mens ja-siden mener det var helt nødvendig å sette klare betingelser for å vise at Birkenes ikke ønsker å selge naturen sin på billigsalg, mener nei-siden at NVE aldri vil innfri så mye som én betingelse for at en kommune skal få større inntekter av en privat vindkraftutbygging. NVE har heller ikke selv bidratt til å avklare spørsmålet, da de ikke har villet uttale seg om saken før kommunen har levert en gyldig uttalelse.

Nå gjenstår det å se om kommunens høringsuttalelse får positivt eller negativt fortegn. Kommunestyrets sammensetning når akkurat denne saken skal behandles kommende tirsdag vil bli helt avgjørende. Det kan forventes at flere av de faste representantene erstattes av vararepresentanter på grunn av inhabilitet. Det gjør spørsmålet enda mer åpent enn sist gang.

Uansett bør Kommunestyret denne gangen holde tunga rett i munnen. Dersom man ønsker vindmøllene velkommen får man si det og la betingelser være betingelser. Ønsker man å verne om naturen eller gjøre et forsøk på å sikre kommunen og grunneierne størst mulig inntekter må man vedta en innsigelse, som eventuelt kan frafalles dersom de viktigste betingelsene innfris. Det vil være det eneste ryddige.

Gratulerer med EM-gullet!

OL i Sotsji var sesongens store mål for skiskyttertalentet Lars Helge Birkeland. Dessverre gjorde sykdom i starten av sesongen det umulig for den sympatiske mollestadkaren å kjempe om plassene på det norske OL-laget, der konkurransen er hardere enn i noe annet land. Da rettet 26-åringen øynene mot Tsjekkia og U26-EM. Lørdag gikk han helt til topps på sprinten og tok sølv på jaktstarten dagen etter. Dermed kan mollestadgutten titulere seg som europamester i skiskyting. Vi gratulerer med EM-gullet og -sølvet og krysser fingrene for resten av sesongen. Det kommer noen renn i Holmenkollen i slutten av mars. Der ser vi gjerne en frisk og rask Lars Helge på bakskia til – eller aller helst foran – Emil Hegle Svendsen, Halvor Bø og Martin Fourcade!