Svarte riktig på 11 av 12

KUNNSKAPSRIKE: Valstrandlaget grubler over ett av spørsmålene i NRKs klassequiz. Fra venstre ser vi Per Anders Dugstad, Sigurd Svaland Aas og Neleta Karlsen. (Foto: Håvard Raustøl, NRK)

Valstrand skoles lag i NRKs klassequiz gjorde sine saker svært godt da de var i ilden mandag formiddag.

Om ettermiddagen kunne radiolytterne høre Per Anders Dugstad, Sigurd Svaland Aas og Neleta Karlsen svare rett på det ene spørsmålet etter det andre i kategoriene «Europa», «Logo» og «Bjørn».

Det eneste spørsmålet de svarte feil på var om fødselsåret til Bjørnstjerne Bjørnson. Her var valstrandtrioen inne på rett svar 1832, men falt til slutt ned på 1822.

– Vi er fornøyde med innsatsen, men det var litt irriterende med den ene feilen, sier Sigurd Svaland Aas på vegne av laget.

Programleder Håvard Raustøl i NRK Sørlandet er uansett imponert over valstrandelevene.

– De var flinke, det kunne en høre på måten de resonnerte på, det var ikke bare slump og flaks. Poengsummen taler for seg, de var flinke og ivrige, med en god dose konkurranseinstinkt, sier Raustøl.

Om poengsummen holder til finaleplass vil bli avklart neste onsdag (26/2), når siste skole i Aust-Agder har vært i ilden.

Hittil har én skole – Birkenlund i Arendal – full pott med 12 poeng, mens Valstrand konkurrerer med Fjære ungdomsskole i Grimstad, Nedenes skole i Arendal og Lyngmyr skole i Tvedestrand om andreplassen.

– Det er litt spesielt i år at det er så gode resultater i Aust-Agder. Én skole på 12 poeng og fire på 11 er ikke så vanlig, bemerker NRK-programlederen.

Dersom den siste skolen scorer full pott, går den videre til fylkesfinalen i mars sammen med Birkenlund og de to beste skolene i Vest-Agder. Svarer den feil på minst ett spørsmål, går finaleplassen til skolen som har tippet nærmest opp til vekten på en stein lagene må kjenne på før de svarer på spørsmålene. Vinneren i fylkesfinalen går videre til den nasjonale finalen som vises på NRK TV. Valstrandtrioen krysser fingrene.

– Det blir spennende å se om vi går videre. Det er jo fire lag som har samme poengsum, så jeg håper vi har tippa riktig på steinen, sier Sigurd Svaland Aas.
Tilsammen deltar 40 skoler fra Sørlandet, 18 fra Aust- og 22 fra Vest-Agder, i årets klassequiz.