Nå tennes julegranene

Søndag er første søndag i advent. Det betyr julegrantenning på Birkeland og Tobias Jorde. På Engesland og Herefoss «tjuvstarter» de.

JULEGRANTENNING: Slik så det ut da julegrana på Tobias Jorde ble tent i 2010. I skrivende stund er det meldt fire plussgrader og oppholdsvær når grana skal tennes i år.

JULEGRANTENNING: Slik så det ut da julegrana på Tobias Jorde ble tent i 2010. I skrivende stund er det meldt fire plussgrader og oppholdsvær når grana skal tennes i år.


ADVENT. Allerede i kveld, nærmere bestemt fra 17.30 til 19.30, inviterer nemlig Vegusdal Ve og Vel (VVV) til julemoro med tenning av julegrana utenfor butikken på Engesland. Her blir det julemoro for både små og store og selvsagt juletregang rundt bensinpumpa!
– Vi går rundt julepumpa, men vi har også ei gran som vi tenner. Men den står liksom borte i et hjørne på grunn av brøyting og sånt, så den er ikke så lett å gå rundt, opplyser Mette Håverstad i VVV. Programmet for øvrig blir omtrent som følger: Mannskoret Bygdeguttane skal synge, det blir julemarked med fiskedam, salg av grøt, pølser og kaffe, loddsalg og salgsboder med hjemmeproduserte varer. Grøten er det Kvinne- og familielaget som har, pølser og kaffe er det Skoglaget som har og loddsalget er det Bygdekvinnelaget som har. Salgsbodene er i privat regi.
– Så, når klokka er syv, går vi hen til bensinpumpa, og så går vi rundt den og synger julesanger. Og kanskje kommer nissen, røper Mette Håverstad.

Herefoss

Lørdag klokka 16 samles herefossingene på den nye rasteplassen ved butikken for å se på at julegrana tennes. Her står grana slik plassert at det lar seg gjøre å gå rundt den, og det gjør herefossingene mens de synger kjente og kjære julesanger til akkompagnement av Birkeland Musikkorps. Etterpå blir det servering av ertesuppe. Det er Herefoss Utvikling som står bak moroa.

Birkeland

Søndag er det klart for den årlige julevandringa på Tobias Jorde. Her vil speiderne tenne bål og servere pinnebrød, mens skiskyttergruppa i Birkenes IL stiller med nisser, Yngsteskoret med juletoner fra klokkeklare barnestemmer og Barneidretten med nissedans for både små og store. Et par timer før julevandringa starter åpner Marikken dørene for julehandel. Innehaver Maria Håkedal Tveite lover masse julestemning og mulighet til å sikre seg noen helt spesielle julekort når fotografene Martin Litwicki og Olivia Alteryd fra Kiryd kommer på besøk. Klokka fem presis står ordfører Arild Windsland og barnas ordfører Tobias Håkedal Erlandsen klare til å tenne den store julegrana. Deretter blir det juletregang til toner fra Birkeland musikkorps. Arrangementet rundes av med et gedigent fyrverkeri i regi av Coop Extra. Og etterpå er det bare å hive seg i bilen med kurs for Birkenes kirke hvor Birkenes Speidergruppe holder lysmesse. En hyggelig førjulstradisjon.