– Kjempeforhold, bare det slutter å snø!

LOKKER MED FINE FORHOLD: – Nå er det fantastisk fine forhold på Toplandsheia, sier løypebas Hans Arne Topland som med ett unntak har vært ute med løypemaskinen hver eneste dag eller natt siden den første snøen kom.

SKI/FRILUFTSLIV. Torsdag og fredag tok løypebas Hans Arne Topland de første rundene med løypemaskinen i skiløypene på Toplandsheia og Øynaheia. Nå må bare snøværet og vinden gi seg, så blir det knallforhold.

LØYPEBAS: Hans Arne Topland er i full gang med å kjøre opp løypenettet på Toplandsheia og Øynaheia, men på grunn av mye vind og snø er det ikke brukbare skiforhold ennå. Men løyer vinden og snøværet, blir det topp forhold, spår han.

LØYPEBAS: Hans Arne Topland er i full gang med å kjøre opp løypenettet på Toplandsheia og Øynaheia, men på grunn av mye vind og snø er det ikke brukbare skiforhold ennå. Men løyer vinden og snøværet, blir det topp forhold, spår han.


– Det er 70 centimeter med snø, så det er jo kjempeforhold bare det vil slutte å snø. Da kan vi få akkurat like fine løyper som i fjor, sier løypebasen på mobiltelefon fra løypemaskinen. Det er fredag formiddag og han er ute på den tredje runden fra Toplandsheia, om Øynastua og tilbake igjen. Hans Arne regner med å ta minst en tur til senere i dag. Foreløpig må han nøye seg med å presse såle. Å legge spor er nytteløst.
– Det føyker igjen med en gang. Så lenge været er som nå kan en ikke få fine løyper. Men når det slutter å snø, kan jeg kjøre igjen, så har du fine løyper med en gang, forteller han og oppfordrer skifolket til å følge med på Herefoss ILs hjemmeside på nettet. Der vil han legge ut føremelding etter hver tur han har hatt med løypemaskinen.

Ikke parkeringsmuligheter foreløpig

Fredag formiddag var det heller ikke brøyta bilvei opp til parkeringsplassen på Toplandsheia, mens det ved Øynastua var umulig å parkere, da parkeringsplassen ikke var brøyta. Løypebasen vil legge ut melding om parkeringsforholdene også når løypene er klare til å ta imot skiløpere.
– Det vil uansett ikke være løyper før etter klokka 12 lørdag, for jeg må ha formiddagen på å få kjørt rundt to-tre ganger, presiserer han.
Det er kun den lengste løypa på 16,5 kilometer og de korte sløyfene på 3,7 og 2,2 kilometer fra henholdsvis Toplandsheia og Øynastua som blir kjørt foreløpig, ettersom 8-kilometeren fra Øynastua og 11,5-kilometeren fra Toplandsheia går over et sund som ikke er frosset.

Birkeland

Også på Birkeland og i Vegusdal har løypemaskinene vært i sving de siste par dagene.
– Vi kjørte rundt lysløypa i går og prøvde å kjøre rundt en gang i dag, men det er vanskelige forhold, så vi lar den ligge litt, så kjører vi i sekstida igjen, opplyser Kari Nyhaven. Sammen med ektemannen Leif Olav sørger hun for skispor i Birkenesparken og på Tveide.
– Når vi først kjører, legger vi spor også, så det blir jo noen slags forhold, men det kan nok være litt løst, løypene setter seg jo ikke med en gang, forklarer hun. I helga vil det bli gjort et forsøk på å kjøre rundt Fjellskår.
– Men vi er litt redde for myrene, for de er ikke frosne, så det er ikke sikkert vi kommer rundt, sier Kari. Skiinteresserte kan gå inn på Midt-Agder Friluftsråd eller Birkenes IL på nettet. Der vil det bli lagt inn oppdaterte føremeldinger etter hvert som løypene blir kjørt. Kari Nyhaven benytter anledningen til å oppfordre bilister og gående til å holde seg unna skiløypene.
– Det hadde vært fint hvis folk kunne la være å kjøre bil i lysløypa, for det hadde de gjort i går. Gående kan gjerne heller bruke sykkel- og gangstiene, eller ta på seg skia!

Vegusdal

– Vi kjørte opp lysløypa i går, og da var det knallfint. I dag er det fryktelig mye snø, og det blåser igjen, men vi vil kjøre opp i dag og i helga, så det er muligheter til å gå på ski, opplyser Linda Vegusdal Stølen i IL Gry. Det er kun lysløypa på Engesland som blir kjørt opp i første omgang.
– Vi må vente med å kjøre i terrenget. Det er rett og slett litt for mye løs snø, og så blåser det, så det bare føyker igjen. Men vi kjører så fort forholdene tilsier det, legger IL Gry-lederen til. Det vil bli lagt ut informasjon på IL Grys egen hjemmeside og profil på facebook, samt på Midt-Agder Friluftsråds hjemmeside.

PÅSKEFØRE: Slik kan det også se ut i løypenettet på Toplandsheia. Bildet er tatt rundt påsketider i fjor.

PÅSKEFØRE: Slik kan det se ut i løypenettet på Toplandsheia. Bildet er tatt rundt påsketider i fjor.