«Bor» i løypemaskinen

LOKKER MED FINE FORHOLD: – Nå er det fantastisk fine forhold på Toplandsheia, sier løypebas Hans Arne Topland som med ett unntak har vært ute med løypemaskinen hver eneste dag eller natt siden den første snøen kom.

SKI/FRILUFTSLIV. Mens de fleste av oss sover vår søteste søvn, kjører Hans Arne Topland runde etter runde i skiløypene på Toplandsheia og Øynaheia, for at skifolket skal få så gode forhold som mulig.

LOKKER MED FINE FORHOLD: – Nå er det fantastisk fine forhold på Toplandsheia, sier løypebas Hans Arne Topland som med ett unntak har vært ute med løypemaskinen hver eneste dag eller natt siden den første snøen kom.

LOKKER MED FINE FORHOLD: – Nå er det fantastisk fine forhold på Toplandsheia, sier løypebas Hans Arne Topland som med ett unntak har vært ute med løypemaskinen hver eneste dag eller natt siden den første snøen kom. (ARKIVFOTO)


Med ett unntak – da maskinen måtte stå en dag i påvente av noen nye bolter – har han vært ute med løypemaskinen hver eneste dag, eller natt, siden den første snøen kom. Hittil i vinter har det blitt 140 timer i maskinen.
– Jeg kjører vanligvis to runder på alt sammen, for å få traseen så bred som jeg vil ha den. Sånn som det er nå, når jeg har fått pakka snøen så godt i bunnen, bruker jeg cirka fem timer, forteller Hans Arne på mobiltelefon fra skieldoradoet mellom Søre Herefoss og Herefoss. Det er torsdag ettermiddag, han er på vei tilbake til Toplandsheia etter dagens andre runde og kan melde om topp forhold for skigåing.
– Det er hardt og fint i bunnen, så kom det 15 centimeter snø i natt, så nå er det kjempefint. Det har ikke vært så fint før i vinter som det er nå, hevder løypebasen.

Snø på heia

Mens regnet har silt ned i lavlandet, har nedbøren for det meste kommet som snø på heia. Unntaket var søndag og mandag, da det regnet også over skiløypene. Men det var bare positivt, understreker Hans Arne, for da fikk snøen satt seg, slik at det var mulig å frese skikkelig fine faste spor. Det er også kjørt løype over sundet ved Moneslåttene.
– Det skal være veldig greit å gå der nå. Det blir ikke vann i spora etter skiløperne, så det er fint å gå over, bekrefter løypebasen. Alle løypene er kjørt for både klassisk og fristil.

Mest trafikk ved Øynastua

Onsdag var en hel skoleklasse ute i løypene ved Øynastua. Her har det også stått noen privatbiler på ukedagene. På Toplandsheia har det vært mindre trafikk, men holder forholdene seg, regner Hans Arne med større innrykk til helga. Da skal også veien opp være grei å forsere for annet enn firehjulstrekkere.
– Og løypene er fortsatt Sørlandets fineste?
– Jo, jeg håper da det, ler løypebasen, som regner med å kjøre løypene hver dag framover, dag eller natt avhengig av når nedbøren kommer. Bare det ikke setter inn med regnvær kan han garantere gode forhold også til helga.
– Da er det bare å komme seg opp på heia, sier Hans Arne Topland.