Tid for influensavaksine

ARKIVFOTO

HELSE. – Med influensavaksine reduserer du risikoen for alvorlig sykdom. Vaksinen gir full beskyttelse etter tre uker, derfor bør du gjøre det nå, oppfordrer kommuneoverlege Georg Rigadis.

HAR 300 VAKSINEDOSER KLAR: – Vi er på vei inn i influensasesongen. Om du tilhører risikogruppen, bør du vaksinere deg nå, oppfordrer kommuneoverlege Georg Rigadis.(Arkivfoto)

HAR 300 VAKSINEDOSER KLAR: – Vi er på vei inn i influensasesongen. Om du tilhører risikogruppen, bør du vaksinere deg nå, oppfordrer kommuneoverlege Georg Rigadis.

De 300 dosene som Birkenes kommune har mottatt, er tilegna personer i den såkalte risikogruppen. Det gjelder de som har fylt 65 år, har en kronisk grunnsykdom som for eksempel KOLS eller diabetes.
Rigadis understreker at vaksinen har lav risiko for bivirkninger, mye lavere enn risikoen for komplikasjoner som følge av influensaen.

Poliosmitte i Israel

Helserådet har gått ut med en anbefaling til folk som planlegger å reise til Israel og landene omkring. Polioviruset er nemlig funnet under rutinemessig prøvetaking av kloakken. Det er også betydelig risiko for poliosmitte i Afghanistan, Pakistan og deler av tropisk Afrika.
– Vaksinasjonsstatusen bør sjekkes nøye før man reiser til områder hvor poliomyelitt kan forekomme, anbefaler derfor Folkehelseinstituttet.
Hvis vaksinen er satt for mer enn ti år siden, anbefales det å gjenta vaksineringen.

Overvåkes i Norge

I Norge overvåkes tilfeller av akutte, slappe lammelser for barn under 15 år. Dette er symptomer som kan skyldes polio, og som alltid skal utredes. Mer informasjon både om polio og influensa finner du på www.fhi.no og www.fhi.no/influensa.