Stjernespirene funklet

1 SnøfnuggKULTUR.Tre fulle hus og trampeklapp på annethvert nummer forteller sitt; ”Vårsprett med stjernespirer” ble en ny suksess for Birkenes Ungdomslag, Anne Svendsen og Birkebilla Musikkteater.
Og for gjesteartistene. Og for kulturskolen som stilte med husband og dansere. Og for lys- og lydteknikerne. Og for filmfotografene. Og for scenelinja ved Valstrand skole. Og for elevbedriften som hadde pausekafeen. Og ikke minst for foreldrene, som har stått bak kostymer, scenerigging, matservering og vi vet ikke hva. For en forestilling gjør seg ikke sjæl. Det er en fornøyd primus motor den første til å understreke.
– Jeg har hatt veldig god hjelp av en gjeng søte, blide, velvillige foreldre. Du vet, det er dem det kommer an på. Hvis jeg kan ha sånne foreldre med meg, gjør jeg det gjerne igjen, sier Anne Svendsen.

SE BILDEGALLERI UNDER TEKSTEN!

Utholdende foreldre

Og foreldrene stiller gjerne opp igjen, de, selv om det er blitt mange sene kvelder de siste ukene.
– Det er nesten litt vemodig at det er over. Det har vært veldig gøy, sier kostymesyerske Lene Heia på pizzafesten etter siste teppefall.
– Det er utrolig flott å se hvor gøy ungene har det på scenen. Fantastisk at det finnes et sånt tilbud i bygda, sier en annen.
Vi tror det var mange, både birkebiller og foreldre, som sovnet godt søndag kveld. Og det hadde de saktens fortjent.

Skapte vårstemning

For mens foreldrene stresset i kulissene, strålte barna deres på scenen, og skapte vårstemning i hjerte og sinn på hver en publikummer med gode gamle skolesanger som ”Sov du vesle spire”, ”Se min kjole”, ”Alle fugler små de er” og ”Kom mai du skjønne milde”. Strømmen av sangnumre ble brutt opp av proffe solister, hentet inn fra Lillesand, Bergen og Paris, og Britta Meiers dansere, som viste årets vårmote på grasiøst vis. Proffene satte like stor pris på å få opptre som publikum satte på prestasjonene deres.
– Dette var gøy. Jeg har aldri vært med på noe sånt. Det er ikke ofte jeg har muligheten til å være med på en forestilling der jeg kan slappe så mye av. Og så er det interessant å se den store musikkgleden de har, sier Andreas Skei. Operastudenten kom ens ærend fra Bergen, hvor han holder på med en fireårig bachelorutdanning i utøvende musikk ved Grieg-akademiet, for å være med på forestillingene i kulturarenaen på Valstrand.

Proff Birkebilla-debutant

Også for Lene Glamsland var det første opptreden med Birkebilla.
– Veldig hyggelig. Når Anne spør, sier jeg ja. Jeg har stor respekt for folk som bruker så mye av tiden sin på å jobbe for at andre skal få kulturopplevelser, sa Lillesands store pianotalent som kombinerte turen hjem fra Paris, hvor hun skolerer seg til konsertpianist, med bestefarens 80-årsfeiring.
– Jeg gjør det fordi jeg gleder meg så over hvert et barn som har lyst til å stå på en scene, kvitterer Anne.
– Og så er det jo ungdomsarbeid, ikke sant? Noen liker å drive med fotball, mens andre liker å synge og danse. Det er stadig nye talenter som dukker opp, og det kan bety mye for dem senere i livet, det at de har turt å gå over en scene foran et stort publikum, sier kulturildsjelen, som neppe sier nei neste gang en stjernespire eller tre bønnfaller henne om å sette opp en forestilling.