Lover noe helt nytt

BARN: Både barn og voksne blir å finne på scenen under jubileumsforestillinga, men her er det barna som øver til stykket. Foto: Anna Sørlien

For 20. gang går sceneteppet opp for Birkebilla.

– Nå har skuespillerne øvet hver uke siden høstferien, men vi som organiserer det hele har egentlig holdt på i ett år, sier Anne Svendsen til Birkenesavisa.

Om knappe to måneder er det klart for forestilling meg Birkebilla, og denne gang er det den 20. forestillinga i rekka. Svendsen gleder seg, og det bør visst publikum også gjøre.

– Ja, publikum har virkelig noe å glede seg til, for dette er noe Birkebilla aldri har gjort før. Det blir en slags miniopera med musikk og humor. Den passer for alle, både barn og voksne, sier hun.

Bilder forsvinner

Forestillinga handler om keiseren. Som kjent får han nye klær, denne forfengelige typen. I Hans Christian Andersens eventyr er det like kjent fraværet av nye klær som skaper dramaet.

– Vi kan ikke helt avsløre om det blir noe nakensjokk i Birkeland, sier Anna Sørlien og ler, før hun legger til:

– Tenk at det er jubileum. Vi har holdt på i 20 år. Det er moro.

Forestillinga er ikke uten brodd, og kan gjerne sees på som en kommentar til en tid hvor hjem over hele landet moderniseres, og gamle møbler og bilder ryddes ut.

– Vi må ikke glemme arven vår, sier Svendsen.

Stort apparat

De to er langt fra alene, og mange navn nevnes for å hedre. Ungdomslaget sørger for at det hele går rundt økonomisk, men uten publikum blir det trangt. Også foreldrene til alle Birkebilla-barna fortjener skryt, påpeker Svendsen.

– I det hele kunne Birkebilla aldri ha funnet sted uten dette store frivillige apparatet. Uten dugnad ville en slik produksjon kostet enormt mye penger, sier hun.

Før forestillinga blir det kaker, og det blir musikk. Det blir også tilbakeblikk på tidligere forestillinger. Alt for å markere 20 år på scenen.

Klar visjon

Selve stykket om keiseren blir 45 minutter, og Svendsen ser for seg at det blir fint.

– Jeg innbiller meg at det blir veldig fint, for jeg har jo en visjon, sier hun.

– Ja, og det har du hatt i 20 år, nå. Du ser det alltid for deg, sier Sørlien.

– Et stykke kan spilles på flere måter, og det er ingen fasit. Jeg styrer etter de tydelige visjonen jeg har, sier Svendsen.

Datoen publikum får se visjonene iscenesatt er altså 8. til 10. februar.

– Husk å sette av datoen om dere vil støtte kulturlivet på Birkeland, avslutter Svendsen.