Vi følger BILs J16 i Norway Cup

Birkenesjentene klarte ikke å følge opp den knallsterke innsatsen i semifinalen, kvartfinalen og åttendedelsfinalen i den TV2-sendte finalen mot Gneist på Ekebergsletta. Men sølv i selveste Norway Cup står det uansett enorm respekt av! Klikk deg videre og les referat fra finalekampen.

Siste:

Møtte overmakten

Birkenes IL jenter 16 jubler over sølv i Norway Cup

SØLVJENTER: BIL-jentene og støtteapparatet har fått summet seg etter finaletapet og fått på seg sølvtrøyene som viser at de har tatt andreplassen i verdens største fotballturnering. (Foto: Privat)

Birkenesjentene tok ut det siste de hadde av krefter i finalen mot Gneist fra Bergen, men måtte se seg slått 0-2 av et godt organisert og velspillende lag.

FOTBALL. Birkenesjentene åpnet best, og var nære på å ta ledelsen allerede etter tre minutter da et innlegg fra Anette Urdalen på høyrekanten strøk lengste stolpe. Det første kvarteret var det Birkenes som hadde ballen mest, men Gneist var farlige på kontringer, og birkenesingene kan takke en våken og god keeper Amanda Aamlid Haukås for at det ikke sto 0-2 etter 11 minutter. Da hadde hun vært våkent ute i feltet og avverget to store Gneist-sjanser.

Imponert over BIL
Kampen ble vist på TV2 Sport, og kommentatorene hadde tydeligvis gjort hjemmeleksa si. Ekspertkommentator Ivar Hoff hadde lest årsmeldingen til Birkenes IL og var mektig imponert over hvordan det store idrettslaget i den lille bygda driver. Kommentatorene var også enige om at birkenesingene kom best i gang, men at bergensjentene tok mer og mer over.

Fair Play
Seks minutter før pause tråkler Anette seg gjennom Gneist-forsvaret, men blir hektet og keeper snapper ballen foran beina på henne. Hadde hun gått i bakken der, hadde trolig dommeren dømt straffe. Men Anette valgte å holde seg på beina og heller prøve å score, og det fikk hun fortjent skryt for av så vel ekspertkommentatorene som Jahn Ivar ”Mini” Jakobsen, som var utegående reporter på sidelinja. To minutter før hvilen står Amanda helt riktig igjen og avverger en ny stor Gneist-sjanse. Det får Hoff til å utbryte: ”Veldig bra keeperspill!”.

Flere skuddmuligheter
Birkenesjentene åpner best også i andre omgang, og både Victoria Westberg og Albina Maxharraj kommer til skuddmuligheter, men blir presset i skuddøyeblikket og skuddene går utenfor og over. Seks minutter ut i omgangen når Amanda et langt framspill rett foran en Gneist-spiss, men lykkes ikke helt med klareringen, og returen lempes over hele forsvaret og i mål fra drøye 20 meter. Snaue to minutter etterpå er det klabb og babb i BIL-feltet. Forsvaret lykkes ikke med å klarere, og en Gneist-spiss får tuppen på ballen som suser i nettet fra fem meter.

Fortjent seier
Da går litt av piffen ut av birkenesjentene, som til tross for et par gode angrepsforsøk ikke lykkes med å skape målsjanser av betydning. Gneist-jentene vinner fortjent 2-0 og kan titulere seg Norway Cup-mestere 2012, mens birkenesjentene må ta til takke med sølvet. BIL-kaptein Amalie Snøløs er likevel ikke knust når hun intervjues av ”Mini” rett før premieutdelingen.
– Selvfølgelig er vi glade for sølvet, selv om vi gjerne skulle tatt gull. Men vi var litt slitne i dag, og de var bedre enn oss, så de fortjente å vinne, sier hun sporty.

Hadde ikke dagen
BIL-trener Trond Endresen er også i stand til å glede seg over sølvet, men synes det er surt at laget ikke får ut potensialet sitt i finalen.
– Alle de tre lagene vi møtte i de forrige kampene var bedre enn Gneist. Hadde vi spilt sånn som vi gjorde i semifinalen i går, så hadde vi knust de, men sånn er det. Jeg sier som jentene: ”Synd at vi ikke spiller bedre når vi først er på TV”, sier Endresen, men legger til:
– Det er greit å være skuffa over tapet i fem minutter, men så må vi glede oss over sølvet og over de gode kampene vi har spilt. Vi har vist gjennom denne turneringa at vi er ett av de beste lagene i landet.
BIL-treneren benytter også anledningen til å takke alle som har fulgt med laget på dets ferd mot finalen.
– Vi har fått masse tekstmeldinger, til og med fra folk vi ikke kjenner engang, og før finalen fikk vi hilsen fra ordføreren, så birkenesingene har tydeligvis fått med seg at jentene har gjort noe stort.

Vi klarte det!

Birkenes ILs jenter 16 etter semifinalen i Norway Cup

FINALEJUBEL: Birkenes ILs fenomenale 16-årsjenter jubler hemningsløst etter å ha slått Tromsø IL og sikret seg finaleplass i selveste Norway Cup. (Foto: Privat)


BIL-jentene jubler over finaleplass i Norway Cup etter å ha slått Tromsø IL på straffekonk i semifinalen.

FOTBALL. – Det er helt vilt! De griner hele gjengen her!
Vi hører og kan se for oss gledesscenene som utspiller seg rundt trener Trond Endresen når vi når ham på mobilen få minutter etter at superjentene – Birkenes ILs jenter 16 – har tatt seg helt til finalen i verdens største fotballturnering. Etter skader på sentrale spillere og en litt treg start på turneringa for fem dager siden, har birkenesjentene spilt seg større og større. I åttendedelsfinalen ble Danmarks beste 16-årslag beseiret med 1-0, i kvart’en ble fjorårets norgesmestere Kongsvinger IL sendt av banen med samme sifre. I semifinalen sto jentelaget til Nord-Norges store fotballstolthet på andre banehalvdel. Etter et første kvarter der BIL-jentene dominerte fullstendig, begynte Tromsø å spille ball og matchen jevnet seg ut. Da dommeren blåste for full tid sto det 0-0. To ganger fem minutter ekstraomganger ga heller ikke nettkjenning til noen av lagene, og finaleplassen måtte avgjøres på straffer. Den erfarne BIL-treneren skjønte tegninga og satte den høyreiste midtstopperen Camilla Aabel i mål noen minutter før dommeren blåste av. Det skulle vise seg å være et sjakktrekk. For da Camilla reddet den første Tromsø-straffen, for så å score på sin egen, hadde Birkenes fått et best mulig utgangspunkt. Så skjøt Tromsø utenfor, mens Victoria ”Vicky” Westberg var sikkerheten selv fra 11-metersmerket. Da den tredje Tromsø-straffa gikk i stanga, hadde Amalie Snøløs sjansen til å avgjøre det hele. Den sjansen lot selvsagt ikke det landslagsuttatte stortalentet gå fra seg, til lagets, trenerapparatets og de frammøtte foreldrenes grenseløse glede.
– Dette må være historisk, i hvert fall i birkenessammenheng, mener trener Trond Endresen. Han innrømmer at han hadde drømt om finaleplass, men at skadene og den variable starten på turneringa hadde gitt ham et mer realistisk syn på mulighetene for å nå langt. Nå er målsettinga like klar som den er hårete; seier i Norway Cup!
– Laget er intakt, og vi kommer til å gjøre alt vi kan for å vinne finalen i morra, sier Endresen.
Finalen, der Birkenes møter enten Molde eller Gneist, spilles i morgen klokka 13.40. Kampen vises på en av TV2s kanaler.

Semifinale!

BIL-jentene fosser videre i Norway Cup og er i ferd med å gjøre tidenes fotballbragd sett med birkenesøyne. I ettermiddagens kvartfinale ble fjorårets norgesmestre Kongsvinger IL slått 1-0.

FOTBALL. – Vi vant! En null!
BIL-trener Trond Endresen er i ferd med å miste stemmen etter å ha ledet sine suksessrike fotballjenter i syv kamper på seks dager. Det blir enda flere, for i kveld spiller BIL-jentene semifinale i verdens største fotballturnering.
– Det er helt uvirkelig, jeg må si det rett ut, sier Endresen, som prøver å huske så mye som mulig fra kvartfinalekampen mot Kongsvinger.
– Det var to jevne lag, men vi var hakket bedre, det syntes Kongsvinger-treneren også, forteller han. Kongsvinger åpnet best, men så tok Birkenes gradvis over. Etter en målløs første omgang kjørte birkenesjentene på i andre, og midtveis i omgangen lyktes de. Trener Endresen forteller:
– Anette (Urdalen) mottar ballen ute på venstresida, drar seg litt inn i banen og drar til fra cirka tjue meter, og så går den rett inn!
Etter dette har hvittrøyene full kontroll, og Kongsvinger makter ikke å produsere en eneste målsjanse. Likevel er birkenesnervene i høyspenn, og når dommeren blåser for full tid, får slitne birkenesjenter en skikkelig utladning.
– De fikk i seg en banan, så var det rett tilbake på rommet, legge seg ned med beina opp og hvile. Noen hørte på musikk, flere sovna faktisk, forteller BIL-treneren, som nå har oppjustert en Norway Cup-målsetting som ble nedjustert etter skader og en noe famlende åpning på turneringa.
– Nå kan det gå hele veien. Vi går for det nå, vi kan ikke være defensive nå, sier han optimistisk. Klokka 19.30 er det klart for semifinale mot Tromsø IL. Der får birkenesjentene trolig enda mer støtte fra de stadig flere foreldrene som har inntatt hovedstaden for å følge superjentenes ferd mot Norway Cup-heder og ære.
Enda mer heder og ære kan for øvrig vente på en av lagets to landslagsspillere. I dag ble det nemlig klart at Amalie Snøløs er tatt ut til jenter 16-landslagets EM-kvalifiseringskamper mot Latvia, Tyrkia og Wales i Latvia i månedsskiftet august-september. Utrolig sterkt!

Anette Urdalen og Camilla Aabel på Birkenes Ils jenter 16-lag i fotball

GOD OG BEST: Mens Anette Urdalen (t.v.) sørget for scoringen som sendte BIL-jentene til semifinalen, spilte Camilla Aabel en stor kamp i midtforsvaret og var lagets beste i kvartfinalen mot Kongsvinger.

Slo ut Danmarks beste!

BIL-jentene fortsetter sin fantastiske seiersmarsj i verdens største fotballturnering. I morges ble Danmarks beste 16-årsjenter slått 1-0 i åttendedelsfinalen. Klokka 14 i ettermiddag spiller birkenesjentene kvartfinale.

FOTBALL. – Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Dette er helt utrolig. Jeg sa til jentene at de er i ferd med å skrive birkeneshistorie, sier en himmelfallen trener Trond Endresen på telefon fra Oslo umiddelbart etter at Birkenes ILs jenter 16 har gått av banen etter å ha slått Ballerup & Skovlunde fra København 1-0 på kunstgresset på Nordstrand. Det danske hovedstadslaget har et hav av spillere å plukke fra og har hatt hele 11 spillere innom landslaget. Det affiserte ikke kamplystne birkenesjenter som løftet seg ennå et hakk etter storkamper i 32- og 16-delsfinalene.
– De hadde ballen mest, men vi la oss lavt og satset på aggressivt press. Og jentene røyk på, forteller Endresen.
Danskene produserte kun én stor målsjanse i første omgang, og Birkenes hadde også sine muligheter, men det sto 0-0 til pause. Midtveis i andre omgang blir ballen spilt ut til Albina Maxharraj på høyrekanten. Hun slår inn til Anette Urdalen i midten, som triller ballen videre på håndballvis til Victoria Westberg. I stedet for å kline til alt hun orker og kanskje blåse ballen langt over, setter ”Vicky” ballen kontrollert i tverrliggeren og inn fra drøye 20 meter.
– Kjempeangrep, kommenterer BIL-treneren. Etter dette blir det en kamp på liv og død for å beholde ledelsen, men med unntak av en korrekt annullert scoring gis ikke danskene muligheten til å produsere særlig mange sjanser. Dermed ender kampen 1-0 og birkenesjentene kan juble for avansement til kvartfinalen.
– En arbeidsseier de luxe. Alle ga absolutt alt, roser Endresen. Han nøler imidlertid ikke med å utrope venstreback Diarta Bytyqi til banens beste.
– Diarta leverte backspill i verdensklasse i dag!
Nå venter Kongsvinger eller Øystre Slidre/Rogne i kvartfinalen som spilles på Bøler klokka 14 i dag.

Diarta Bytyqi på Birkenes ILs jenter 16-lag i fotball

BANENS BESTE: Diarta Bytyqi (t.v.) leverte backspill i toppklasse i kvartfinalen mot Ballerup & Skovlunde. (Arkivfoto)

Møter Danmarks beste 16-åringer

Lagbilde av Birkenes ILs jenter 16 i fotball

BILS JENTER 16: Birkenesjentene som møter tøff motstand i åttendedelsfinalen i verdens største fotballturnering i morgenkamp idag. (Arkivfoto)


FOTBALL. Åttendedelsfinalen mot Ballerup & Skovlunde som skulle vært spilt i går ettermiddag ble utsatt på grunn av regn og gjørmete baner på Ekebergsletta. Men klokka 09.00 idag braker det løs. Da skal birkenesjentene virkelig få brynt seg, for ifølge trener Trond Endresen er det Danmarks beste 16-årslag som står på andre banehalvdel.
– Jeg snakka med treneren deres i går, og han fortalte at de har elleve spillere i landslagstroppen, så det skal bli tøft, sier Endresen. Han har likevel ikke gitt opp håpet om videre avansement og gleder seg til å se hva hans egne jenter kan utrette mot dette «superlaget».
– Nå er jentene skikkelig tent, de har bestemt seg for at de skal gå utpå der og slå danskene. Og de har jo hatt en tendens til å heve seg mot gode lag, så dette er ikke kjørt, sier BIL-treneren.
Vi kommer tilbake med referat fra åttendedelsfinalen så snart kampen er ferdigspilt.

Victoria storspilte i ny BIL-seier

Victoria Westberg i aksjon for BIL jenter 16
Victoria ”Vicky” Westberg spilte en glitrende kamp da BILs jenter 16 i formiddag tok seg videre til åttendedelsfinalen i Norway Cup på bekostning av Nordre Trysil.

FOTBALL. BIL-jentene synes nå å ha kommet virkelig i siget i verdens største fotballturnering. 2-0-seieren over Nordre Trysil i 16-delsfinalen var ikke ett mål for mye, etter Trond Endresens mening.
– Vi eide kampen og burde vel egentlig vunnet mer, mener han, etter at laget fikk to mål annullert.
Amalie Snøløs ga Birkenes ledelsen etter fem minutters spill ved å sette ballen direkte i mål fra cornermerket. Fem minutter seinere danset ”Vicky” seg forbi fire-fem trysilspillere på 16-meteren og trillet ballen forbi keeper til 2-0.
– Fantastisk scoring, skryter Endresen. Han holder lillesandsjenta som banens klart beste spiller i 16- delsfinalen, der birkenesjentene dominerte først halvdel av begge omgangene. Etter 17 minutter kom den første annulleringen, for offside. En riktig avgjørelse, etter BIL-trenerens mening. Han er mer i tvil om den andre som kom fem minutter før full tid. Dommeren var på vei til å dømme mål, men så kom linjemannen løpende til og mente ballen hadde vært utenfor dødlinja. Høyst tvilsomt, mener Endresen. Han er allerede i gang med å legge taktikken for åttendedelsfinalen, som går på Ekebergsletta klokka 15.30 i dag. Da skal birkenesingene virkelig få brynt seg, når danske Ballerup & Skovlunde står på andre banehalvdel.
– De er vanvittig gode, men vi har pleid å heve oss mot de beste, så det er ikke umulig. Vi må bare ha trua. Uansett er det jo moro å møte de beste, og nå er vi jo blant de seksten beste av 98 lag her, det er jo ikke så verst, det heller, sier BIL-treneren.
Midtstopper Camilla Aabel fikk for øvrig trolig sitt livs hittil største utenomsportslige opplevelse i går kveld da hun som eneste jente ble tatt opp på scenen for å danse med Tshawe Baqwa da superstjernene i Madcon hadde konsert på Ekebergsletta. Se bilder på Norway Cups hjemmeside.

Opptur i 32-delsfinalen

Med 2-0-seier over Ulfstind fra Tromsø i 32-delsfinalen fikk BIL-jentene en tiltrengt opptur. I morgen venter Nordre Trysil i 16-delsfinalen.

FOTBALL. Skader på tre av de meste sentrale spillerne (Anette Urdalen, Amalie Snøløs og Camilla Aabel) gjorde at laget valgte å senke ambisjonene i Norway Cup. Etter en spillemessig opptur i 32-delsfinalen ser BIL-trener Trond Endresen litt lysere på det.

– Vi når nok ikke så langt som vi hadde håpet, men vi skal gjøre vårt beste, så får vi se hvor langt det rekker, sier Endresen. Han gleder seg stort over at laget endelig fikk vist hva de kan.

– Det var en utrolig lagseier. Vi har ikke fått til spillet vårt skikkelig før i turneringa, men nå jobba alle sykt bra. I dag skulle de tydeligvis reise kjerringa, sier BIL-treneren og framhever Amalie Snøløs som banens klart beste spiller.

– Hun var stor på midtbanen i dag. Hennes beste kamp i birkenesdrakta så langt, fastslår han.

Amalie var også arkitekten bak Birkenes’ første scoring etter ti minutter da hun sendte Eline Glamsland igjennom på kanten. Eline kriget seg forbi to spillere og satte ballen knallhardt ned i lengste hjørne. Fem minutter seinere la Anette Urdalen på til 2-0 da hun slo Ulfstind-keeperen i lufte og stusset inn et langt oppspill fra Camilla Aabel. Anette har vært skadet så langt i turneringa, men er nå såpass god i foten at hun kan spille ”stillestående spiss”. De to målene i første omgang ble kampens eneste. Dermed er birkenesjentene klare for 16-delsfinale på Furuset-gresset i morgen (torsdag) klokka 11.

– Jeg har sjekka hvordan de ligger an i den hjemlige serien sin, de ligger på tredjeplass i førstedivisjon, så det er et godt lag, men vi skal kunne slå dem, mener Trond Endresen.

I kveld lader BIL-jentene opp med Madcon-konsert på Ekebergsletta sammen med tusenvis av andre Norway Cup-deltakere.

BIL-jentene til 32-delsfinalen

Fire av BIL-jentene i Norway Cup 2012

SKADEPLAGET: Hjelpetrener Dag Urdalen (t.v.) og trener Trond Endresen er spente på hva BIL-jentene kan utrette i 32-delsfinalen med Camilla Aabel (t.v.) og Amalie Snøløs småskadet og Anette Urdalen (t.h.) ute med overtråkk. Da blir presset på toppscorer Eline Glamsland (midten) ekstra stort.

Et skadeskutt Birkenes jenter 16-lag er klart for cupspillet i Norway Cup etter to seire og ett tap i det innledende puljespillet.

FOTBALL.Etter seier 3-2 over Alvdal søndag og 3-1 over Nordhordland FK mandag måtte Birkenes se seg slått 0-1 av Sykkylven i siste puljekamp tirsdag morgen.
– Det var et godt lag, men vi var hakket bedre enn de, hevder BIL-trener Trond Endresen som var godt fornøyd med innsatsen til laget sitt i første omgang. Birkenesjentene åpnet best også etter hvilen, skapte flere store målsjanser og fikk et mål annullert.
– Vi hadde taket på dem, men så fikk de den ene sjansen, og så scora de selvfølgelig på den, forteller Endresen. Ironisk nok kan tapet være positivt med tanke på videre avansement i verdens største fotballturnering. Med seier over Sykkylven hadde nemlig BIL-jentene gått rett til 16-delsfinalen, der de ville møtt et sterkt Molde-lag. Nå må de ut i 32-delsfinale mot Ulfstind fra Tromsø onsdag formiddag. Blir det seier der er det usikkert hvem som blir motstander i 16-delsfinalen.
– Vi hadde håpet på en fridag onsdag, men får bare trå til. Ulfstind er et bra lag, men ikke så bra som Molde, sier BIL-treneren på telefon fra Oslo tirsdag kveld. Han er bekymret for skadesituasjonen i laget. Anette Urdalen var skadet allerede før turneringen, men har spilt på 70 prosents innsats. Mot Sykkylven fikk både Camilla Aabel og Amalie Snøløs, begge svært viktige spillere for laget, en smell. Endresen håper imidlertid de skal være klare til dyst mot Ulfstind i dag (onsdag).
– De får ligge på rommet med beina på en stol i kveld (tirsdag), mens de andre jentene er på diskotek, sier han.
Kampstart mot Ulfstind er klokka 13.