Forventer tøff motstand

BIL DAMER A: Trener Trond Endresen (f.v.), Linn Bergstrøm Kristengård, Trine Birkeland, Siri Anette Sørlien, Marte Mosfjell, Hege Lien, Henriette Ohrvik, keepertrener Thomas Salvesen (bak), Johanne Sørlien, Tonje Strigen Reiersølmoen, Hanne Mollestad, Maja Strigen Thorland, Hannah Semine Aronsen, Vanja Mollestad Rislaa, Eline Aanesland og Christina Stray Imenes. Hanne Helleland, Pia Haus, Silje Ohrvik og Elice Kræmer var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Trond Endresen tror årets sesong blir den tøffeste hittil for Birkenes ILs damer A i 3. divisjon. Men det skal de håndtere, mener han.

– Det blir en beintøff tredjedivisjon. Nå er det delt inn sånn at alle kampene blir tøffe, vi får ikke de kampene som i fjor der du omtrent vet åssen det går før du går på banen. I år må vi virkelig jobbe for å henge med, sier trener Trond Endresen.

Etter en suksessrik oppstartsesong i 2018, hvor det ble seriesølv, var Birkenes ILs førstelag på damesida sterkt prega av skader på sentrale spillere i fjor. Det resulterte i en varierende vårsesong der laget rykka ned og måtte spille høstsesongen i 4. divisjon. Der gikk det bedre, og etter en sterk sesongavslutning sikra laget seg 2. plassen i serien og opprykk til 3. divisjon igjen.

Fire kamper mot hvert lag

Nå er serieoppsettet for årets 3. divisjon klart, og Birkenes møter Gimletroll 2, Kvinesdal/Flekkefjord, Lyngdal, Randesund og Rygene. Fire kamper mot hvert av lagene, hjemme og borte både vår og høst.

– Jeg forventer tjue jevne kamper, men forventningene er at vi skal klare å spille jevnt med de andre lagene. Det blir den jevneste tredjedivisjonen vi har vært med i, her er det ingen walkoverkamper, spår Trond Endresen.

Tror på Lyngdal

BIL-treneren og -spillerne kjenner motstanderne godt fra før, og treneren holder Lyngdal og Gimletroll 2 (anført av den tidligere BIL-spilleren Karoline Birkeland) som seriefavoritter. Gimletroll 2 kan imidlertid ikke rykke opp, ettersom førstelaget deres er i divisjonen over.

– Men forskjellen på lagene er ikke stor, så det er vanskelig å spå. Rygene har vært i toppen begge de to siste åra, så de veit vi er gode. Kvinesdal overraska meg i fjor, og Randesund har et ungt lag med blant annet to landslagsspillere på aldersbestemte landslag, så det er gode lag, understreker Endresen.

Må unngå skader

Han tror likevel birkenesdamene skal kunne slå godt fra seg i det tøffe selskapet.

– Holder vi sentrallinja skadefri, så har jeg forventninger om at vi skal havne høyere opp på tabellen enn i fjor, sier Endresen.

Etter en snau måneds juleferie er laget i gang med tre ukentlige fellestreninger, der så godt som samtlige 18 spillere i stallen stiller opp hver gang. Laget har mista tre spillere siden i fjor, men fått tilbake én fra skade og én fra fotballpause. I tillegg regner treneren med at de ivrigste og mest talentfulle spillerne fra jenter 16, som han også trener, vil få spilletid på damelaget.

SENTRALLINJA: BIL-trener Trond Endresen har stor tro på lagets sentrallinje med Siri Anette Sørlien (midten) i midtforsvaret, Trine Birkeland (t.v.) på midtbanen og Christina Stray Imenes i angrepet. – En spiller som scorer over tjue mål per sesong er alltid viktig, sier han om sistnevnte.

Sentrallinja blir viktig

Av egne spillere har BIL-treneren store forventninger til Hanne Helleland denne sesongen, selv om den fotrappe, innleggsikre og skuddsterke midtbanespilleren er ute med skade for en periode framover.

– Hanne har vært veldig god på trening, selv med avrevet leddbånd i ankelen, forteller Endresen.

Han gleder seg også over å se at den taklingssterke og målfarlige midtstopperen Johanne Sørlien er i gang med å bygge opp formen igjen etter langvarig sykdom. Treneren setter ellers sin lit til at sentrallinja med kaptein Siri Anette Sørlien, Trine Birkeland og Christina Stray Imenes leverer på høyt nivå. Men lagets viktigste spillere den kommende sesongen blir backene.

– Vi ønsker å legge mer vekt på offensivt backspill i år, så backene blir kanskje våre viktigste spillere, sammen med de defensive midtbanespillerne, røper Trond Endresen og nevner Hanne Mollestad som en mulig hit som omskolert ving back.

God lagånd

– Samhold, kommer det kontant når vi spør om hva som er lagets styrke.

– Miljø, rett og slett, og treningskultur, legger treneren til.

Han tar oppslutningen rundt lagets kommende treningsleir i Oslo som et bevis på engasjementet til spillerne.

– Når vi reiser på treningsleir i år igjen, så er alle med. Vi har noe av det vi hadde før i tida, at spillerne kikker på terminlista og prøver å flytte andre ting når det er kamp. Det er en styrke, for det er ikke en selvfølge lenger, utdyper han.

Målet er å bli bedre

Målet for sesongen blir å utvikle laget videre.

– Jeg tror ikke vi kommer til å sette oss noe resultatmål, men vi vil jobbe for å bli bedre enn i fjor og spille jevnt mot alle de andre lagene, presiserer trener Trond Endresen.

BIL-damenes første treningskamp blir mot Randesund i Sørlandshallen 16. februar. 13.-15. mars er laget på treningsleir i Oslo, med innlagt treningskamp mot Fjellhammer.