Ukas leder: Dugnadsdagene

Handelsgata på Grasham

FOLKELIV PÅ GRASHAM: Bildet er tatt under årets Grashamdag som ble besøkt av rundt regnet 700 mennesker. Med håndverkere, kremmere, utstillere og dugnadsfolk var tallet trolig nærmere tusen.

Årets Birkelandsdager er vel i havn. Sist helg formelig flommet Strøget, Tobias Jorde, Birkenesparken og museumsgården Grasham på Tveide over av aktivitet og folk, salgsboder og kulturtilbud.

Det startet fredag formiddag med ”Liv på Strøget”, der hele området rundt Tomta og Tobias Jorde var omgjort til et eneste stort marked. Butikkeiere og kremmere la godviljen til og flesket til med gode tilbud, og publikum strømmet til og gjorde årets markedsdag til en real folkefest. Hvor mange som besøkte markedsområdet fra klokka 12 til 19 vites ikke, men la oss anslå rundt 2000 mennesker.

Om kvelden var folkestrømmen omtrent like stor til Tobias Jorde, der bygdas egen bank bød på gratiskonsert med artister fra aller øverste nasjonale hylle. Anslagsvis 1500 mennesker fikk med seg konserten med de to ”rustne herrene” Ole Paus og Jonas Fjeld og Aleksander Walmann, kjent fra TV2s ”The Voice”.

Dagen etter fortsatte folkefesten med delemarked i Birkenesparken. Med 2900 betalende innenfor portene i tillegg til 6-700 selgere, utstillere og dugnadsfolk må også dette arrangementet sies å ha vært en dundrende suksess. Søndag rundet kulturdagene av med museumsdag på Grasham, der rundt regnet 700 mennesker fikk en hyggelig dag i et trivelig miljø.

Legger vi sammen tallene for publikum og selgere/utstillere på de fire arrangementene, kan vi løselig anslå at nærmere 8000 mennesker besøkte årets Birkelandsdager. Det er et formidabelt tall. Nå var det selvsagt mange som deltok på både to, tre og fire av arrangementene og dermed ble telt flere ganger, men likevel.

Vi nøler ikke med å slå fast at årets Birkelandsdager var en dundrende suksess. Usedvanlig velvillige værguder må selvsagt få sin del av æren, men den viktigste årsaken til suksessen er alle de frivillige, dugnadsfolkene, som stiller opp gratis for å få arrangementene vel i havn.

Vi anslår at mellom 400 og 500 frivillige var i sving i løpet av de tre dagene Birkelandsdagene varte. Uten dem hadde det ikke blitt noe av verken ”Liv på Strøget”, gratiskonsert, delemarked eller museumsdag. Hver og en fortjener en stor takk for innsatsen. Vel blåst, og lykke til neste år!