I morgen skal det feires

17. mai-tog Tobias Jorde17. MAI: Nyutsprunget bjørkeløv, vaiende flagg, pølser og is og glade, festkledde mennesker. Nå bør det meste være klart før den store feiringen. I følge morgendagens program blir det nok å følge med på både på Herefoss, Engesland og Birkeland.

17. mai-tog Tobias Jorde

17. MAI: Nyutsprunget bjørkeløv, vaiende flagg, pølser og is og glade, festkledde mennesker. Nå bør det meste være klart før den store feiringen. I følge morgendagens program blir det nok å følge med på både på Herefoss, Engesland og Birkeland.

17. MAI. I skrivende stund kan det se ut til at det går mot en regnfull 17. mai. Men feiring vet vi jo at det blir, enten det blir regn eller sol.

Dagen starter som vanlig med salutt fra Tollnes, som sørger for å få folket på Birkeland ut av dynene og inn i finstasen. Morgenfuglene får med seg flaggheising ved minnestøtten på Tobias’ Jorde klokka åtte, mens de som tar det litt roligere kan få med seg skoletoget fra samme sted klokka ni.

Tradisjonen tro på Birkeland

Som sedvanlig vil ofrene fra den 2. verdenskrig bli minnet, ved at dagens ungdommer står for tale og kransnedleggelse. For mange fortsetter dagen med et besøk på festgudstjenesten i Birkenes kirke. Sokneprest Gunvor Hofseth leder gudstjenesten.
Fra klokka tolv åpner kaféen i Idrettshuset i Birkenesparken, og etter en stund blir det både leiker og natursti, barneleikarring, musikkinnslag og tale for dagen. I år er det Anne Birgitte Windsland som har det ærefulle oppdraget. Etter talen kommer folketoget som et nytt høydepunkt.
Når marsjen opp og nedover Strøget er vel gjennomført med korps, festkledde bygdefolk og Politiet i stramme uniformer, blir det brått hektisk aktivitet bak Uldal Fabrikker. Der står nemlig kortesjedeltakerne mer eller mindre klare for å konkurrere om beste innslag. I år spanderer Birkenes Sparebank til sammen 8 000 kroner, som fordeles dersom det blir seks innslag eller flere. For øvrig deles premiepengene på de beste påfunnene.
Men dagen er ikke slutt før den store folkefesten i Birkeneshallen er vel i havn. Her åpnes dørene klokka halv sju, og birkenesinger som har vært med på dette før, vet å møte opp tidlig for å sikre seg gode plasser. Det loves et tettpakket program spekket med høydepunkter. Som vanlig er navnet på kveldens hovedtaler topphemmelig.

Salutt på Engesland

En sikker suksess på Engesland blir nok salutten, som avfyres for aller første gang klokka 12 når oppstillingen utenfor skolen er klar. Birkeland Musikkorps tar turen opp for å spille, mens festgudstjenesten ved sokneprest Geir Olav Tveit starter klokka 12.30.
Deretter blir det matsalg og aktiviteter på skolen, fulgt av folkefesten klokka halv fem. Alvor og skjemt kan nok vegdølene vente seg av kveldens taler, nylig pensjonert lensmann Ole Gustav Henriksen. I tillegg blir det nok av underholdning ved blant andre Vegglusa, lokale sangere og hjertevenner.

Laffen og Kikka på Herefoss

På Herefoss har Laffen og Kikka fått oppdraget med å underholde på folkefesten, så dermed skulle lattermusklene hos både store og små være sikret mosjon. Men før det møtes herefossingene kvart over ti ved kirka, for å være med på flaggheising og kransnedleggelse, fulgt av festgudstjeneste ved sokneprest Geir Olav Tveit.
Fra klokka tolv og utover er det i Torsbuhallen det skjer, med matsalg, konkurranser og folkefest.

Så er det bare å sette bort finskoene, legge beina på bordet , vifte litt med med tærne og forhåpentligvis kalle det en vel gjennomført nasjonaldag 2012.