Grenseløst velsmakende

Petra Aanesland og Liza Issajevna Mogusjkova lager pirogerPirogkurs: Petra Aanesland følger nøye med når Liza Issajevna Mogusjkova lager piroger fra Ingusjetia. En svele-aktig deig ble fylt med saltet cottage cheese, brettet sammen, klappet flat og stekt i olje. – Jeg fikk godkjent tre stykker, forkynte Petra under middagen etterpå.

Petra Aanesland og Liza Issajevna Mogusjkova lager piroger

Pirogkurs: Petra Aanesland følger nøye med når Liza Issajevna Mogusjkova lager piroger fra Ingusjetia. En svele-aktig deig ble fylt med saltet cottage cheese, brettet sammen, klappet flat og stekt i olje. – Jeg fikk godkjent tre stykker, forkynte Petra under middagen etterpå.

Nærmere 20 matglade damer var samlet til kokkelering på skolekjøkkenet på Valstrand skole forleden. Igjen var det urteklubben Allehånde som inviterte, og igjen stilte SANA (flyktingemottaket på Birkeland) villig opp.

– Det er en glede å ønske velkommen, innledet Ellen Tveito fra urteklubben, før flokken inntok kjøkkenet med gryteskramling, ingredienser og livlige diskusjoner.

Kvinnearbeid

I mange av landene som SANA tar i mot flyktningerog asylsøkere fra, er matlaging typisk kvinnearbeid. Derfor har kjøkkenet gjerne blitt regnet som et “fristed” der det er trygt å legge vekk hijab’en. I fjor vakte et mannlig medlem av urteklubben en smule oppstyr da han ankom litt ute i seansen, og pent måtte vente mens damene kledte seg sømmelig. Denne gangen var det ingen menn i lokalet, men i stedet var det fotografens kamera som førte til at enkelte valgte å ikle seg det tradisjonelle hodeplagget.

Hyggelig tradisjon

Som tradisjonen er, stilte urtedamene opp med noen småretter med ingredienser fra hage og utmark, mens Sana-kvinnene disket opp med tradisjonelle retter fra sine respektive hjemland.
Mottaksleder Grethe Loe på Sana forteller at deres beboere setter pris på tradisjonen.
– De synes det er veldig hyggelig, og de har forberedt seg på denne kvelden, forteller hun.
– Slike tiltak gjør også at man kjenner hverandre igjen på butikken og sier hei, og det er også viktig, legger hun til.

«Kalam polo» og stekt kantarell

Petimat Salgirieva ogl Fifi Muco Nzeimana triller pasta for hånd

Triller pasta for hånd: Mens tsjetsjenske Petimat Salgirieva behersker teknikken til fulle, må vel Fifi Muco Nzeimana fra Burundi anses som nybegynner.

Denne kvelden ble det både “galoshki” fra Tsjetsjenia (kylling og pasta), “kalam polo” fra Syria (iransk gryterett med kjøttboller), piroger fylt med saltet cottage cheese, en deilig linsesuppe med kylling og potet fra Guyana i Mellom-Amerika og myntekrydret salat som tilbehør. Sana-kvinnene fikk til gjengjeld en smak av gresskarsuppe og stekt kantarell fra skauen omkring Birkeland. Desserten, ei vaskeekte norsk kringle, sto Hakime fra Afghanistan for.

Mystisk pulver

Hva krydderet som så flittig ble brukt av Salama Otman Ose fra Syria kunne være, vakte imidlertid en del diskusjon blant de urtekyndige damene.
– Det er godt for både hjerne og fordøyelse, påstod Salama om det gule pulveret hun kalte “curcum”.
En runde på nettet avslører at det dreier seg om gurkemeie. Og dette forteller Wikipedia:
“Krydderet gurkemeie, av og til kalt indisk safran, er plantens tørkede og malte rotknoll. Krydderet inneholder stoffet curkummin, et stoff som lenge har vært ansett for å ha helende effekt mot en rekke sykdommer, og kan brukes til å teste for grunnstoffet bor. Aromaen minner om ingefær, smaken er lett bitter og skarp. Den blir sjelden brukt alene, men er en viktig del av karri, som får den gule fargen sin fra gurkemeien. Også sennep og worchestershiresaus inneholder ofte gurkemeie.”

 Matkveld med SANA Piroge

Pirogvariant: Pirogene, med fyll av cottage cheese, er klappet flate og har fått surre i steikepanne med varm matolje. Nydelig som tilbehør til en kjøttrett og salat.