Aktuell med ny musikal

KULTUR. Nylig dalte noter, tekster og ferdig innspilt CD til en splitter ny musikal ned i postkassa til komponist Geir Knutson. Nå er han spent på mottakelsen.

– Det hadde jo vært fryktelig moro om en skole her i bygda ville oppføre musikalen, innrømmer han.
I hendene holder han en rykende fersk utgave «Finn Englius Fant og nøkkelen som forsvant», et samarbeidsprosjekt med forfatter Emil Skartveit. Musikalpakka, om vi kan kalle den det, inneholder alt som trengs for å sette opp stykket for mellomtrinnet i barneskolen.

Geir Knutson med notehefter

TO MUSIKALER PÅ TO ÅR: Det pågår et fruktbart samarbeid mellom Birkeneskomponist Geir Knutson og tekstforfatter Emil Skartveit. Sist ut er forestillingen «Finn Englius Fant og nøkkelen som forsvant».

Nøkkelen til framtiden

«Finn Englius Fant og nøkkelen som forsvant» er en historie om vårt miljø og jordas framtid. Historien starter med at direktøren av Skaper Verket AS oppdager at han har mistet nøkkelen til framtiden. Finner han ikke den, vil alt gå i svart neste formiddag…
Derfra går det slag i slag, med til sammen ni musikalske innslag mellom scenene. Målgruppa for musikalen mellomtrinnet i barneskolen, altså 5.-7. klasse.
Knutson sjonglerer med sikker hånd ulike musikksjangre, og de musikalske innslagene sneier innom både latinorytmer, rap, rock og gospel, blant mye annet.
– Jeg har lagt vekt på å tilpasse melodiene til aldersgruppa. Sangene skal være enkle å synge, det skal være lett å treffe tonene og det skal være veksling mellom kor og solo, forteller Knutson, som mener at opplegget må være den reneste gavepakken for skoler som vil sette opp en musikal.
Med i pakka følger oversikt over skuespillere og rekvisitter, CD med fullversjon og singback og lydkulisser, i tillegg til hele musikkspillet med dialoger og noter. og ikke minst – det er et poeng at når materiellet et kjøpt inn, kan noter, tekster og dialoger kopieres fritt.
– Det gjør det enkelt for lærere og elever å velge om de vil gå for en helt enkel versjon eller bygge ut til en fullstendig sceneoppsetning, påpeker Knutson.

Julefortelling

Knutson har samarbeidet med tekstforfatter Emil Skartveit tidligere. I fjor utga samme forlag julefortellingen «Finn Englius Fant og jakten på høye C». Musikalen ble raskt tatt i bruk til jul samme år, men komponisten har foreløpig ikke sett den oppført.
Skartveit er både forfatter og salmedikter, og har blant annet vært engasjert av Frelsesarmeen for å skrive om historien bak organisasjonens arbeid med rusomsorg i Oslo.

Nytt prosjekt på gang

Nå som musikalen er i boks, lurer vi på om ungdomsskolelæreren har flere prosjekter gående.
– Nei, nå er det vel ikke så mye som skjer, sier Geir, før han kommer på at det er det jo.
– Tore Thomassen og jeg har jo en kabaret på gang i Songdalen, sammen med et kor der, forteller han.
Det dreier seg om sanger fra musikalen Tusenårsreisen, som mange birkenesinger vil kjenne, ispedd noen nye komposisjoner. Alt løselig bundet sammen.
– Tore prater og jeg tar meg av klaveret, forteller Knutson.
Kabareten har premiere i høst.