Gramstad raskest i rekordgubbe

Med nærmere 640 startende ble fjorårets deltakerrekord (526) i Svalandsgubben Skauløp ettertrykkelig slått sist søndag. Raskest av alle var fjorårsvinner Eirik Gramstad.

SE BILDEGALLERI NEDERST PÅ SIDEN!

Kjempefornøyd! Helt konge!

Gramstad, som har meldt overgang fra OSI til Vidar i løpet av det siste året, syntes «Gubben» var like gøy i år som i fjor.
– Det var gjørmete, men i år visste jeg hvordan løypa var. Tøft i starten, så der holdt jeg igjen litt, forteller 24-åringen. Han knivet med Larvik Turns Thomas Bereket om teten helt til Rugsland, cirka seks kilometer fra mål. Der fikk Bereket det gubbevelkjente møtet med melkesyra. Det benyttet Gramstad til å dra ifra, og i mål var avstanden på hele fire minutter.

Tredje beste tid

Vinnertida 1.44.07 er tidenes tredje beste, bare et snaut minutt bak Knut Aaliens løyperekord.
— Utrolig kult! Jeg tenkte litt på løyperekorden underveis, men da jeg kom til skiskytterstadion nedi her så jeg at det ble for tøft, sier Oslo-gutten, som satser mest på baneløp. Det betyr at høsten er fri, til for eksempel å stille opp i Svalandsgubben igjen.
— Tre på rad og løyperekord frister vel?
— Helt klart. Med litt tørrere forhold, så kanskje? Det er bare å bli sprekere, det, smiler den dobbelte gubbevinneren.

Rekordmange forhåndspåmeldt

Lenger bak i løypa var det tilløp til kø. For da påmeldingsfristen gikk ut onsdag kveld hadde nærmere 550 løpere meldt seg på. Fram til søndag formiddag fant ytterligere et hundretall personer ut at de ville gi seg Svalandsheia i vold. Dermed sto hele 637 løpere på startstreken i den 38. utgaven av Sørlandet tøffeste styrkeprøve med joggesko på beina, fordelt på langløypa (27 km), juniorløypa (15 km), dameløypa (12 km) og Minigubben (5 km). Det ga arrangørene en utfordring med det nye elektroniske tidtakersystemet, da det var bestilt inn bare 600 tidtakerbrikker, men slike utfordringer tar gubbekomiteen på strak arm.

Solveigs niende seier

De færreste av løperne var i like imponerende form som evigunge Solveig Pedersen (46). Oddersjaa-jenta tok sin niende gubbeseier, den sjette i langløypa, med sluttida 2.14.44.

— Jeg er veldig fornøyd. Det gikk helt greit. Litt flere gjørmehøl enn vanlig, kanskje, sier den blide gubbedronninga, som gikk i til armene i ett av dem og måtte få hjelp til å komme opp igjen.
Det slapp vinneren av jentenes 12-kilometer. Der ble det et rent skiskytteroppgjør, idet fjorårsvinner Ingvild Sangesland fra Holum tok teten fra starten ved Svalandstårnet og holdt den hele veien til mål, med BIL-veteranen Karianne Rosef 1.22 bak.
— Jeg er i veldig god form, så det gikk greit hele veien, sier Ingvild, som perset med to minutter. Bak Karianne fulgte en imponerende rekke klubbvenninner, med Maria Dalene (7. plass), Silje Aabel (10.) og Emilie Suggelia (13.) lengst framme.

Klar seier

I herrenes juniorklasse (15 km) var fjorårsvinneren Erik Udø Pedersen aldri truet, selv om hjemmefavorittene Håkon og Lars Svaland var bare 1.12 og 1.41 bak i mål. Dermed kan Holum-løperen gå Nordisk Mesterskap i terrengløp i møte med to strake gubbeseire på rad.
Minigubben ble en ny oppvisning i innsats og løpsglede som må varme gubbekomiteens hjerte. Her er det rekrutter til de lengre løypene i rikt monn. Raskest av alle var 12 år gamle Aron Åkre Rysstad fra Valle IL med 20.25. Bak fulgte 53 unge gubbeløpere, hele 28 av dem fra arrangørklubben Birkenes IL.