Aksjesalget går unna på Engesland: – Vi håper å nå millionen over pinse

LEDEREN AV ENGESLAND UTVIKLING AS. Tom Løland er lederen av den nye aksjegruppa på Engesland med huset Landsverk i bakgrunnen.

Etter flere år med Engeslandstunet og deres arbeid med stedsutvikling på Engesland, er nå nye krefter på god vei til å sluttføre arbeidet. Engesland Utvikling går snart inn som ny eier av den rundt 18 mål store tomta, og huset Landsverk.

Engesland Utvikling er ett nytt aksjeselskap, og har den siste tiden hatt en stor offensiv med salg av aksjer gående i Vegusdal som nå nærmer seg slutten. Målet for Engesland Utvikling er å ha solgt aksjer for 1 million kroner ved utgangen av pinse-helgen. Største aksjoner er nå på 54 000 kroner.

Leder av nye Engesland Utvikling, Tom Løland, treffer BA ved Nærbutikken på Engesland torsdag kveld, der han orienterer om siste utvikling i aksjesalget og planene fremover.

– Det har vært en stor strøm av folk som har meldt seg for å kjøpe aksjer. Det er først og fremt bygdefolk, men også en del hyttefolk og også noen som ikke bor i bygda, innleder Løland med. Fortsatt er det bare å melde seg som kjøper av aksjer, og jeg oppfordrer fortsatt bygdefolk og andre til å bidra.

– Ved siste opptelling i dag er vi nå oppe i nær 120 ulike aksjonærer og nær 800 000 kroner som også inkluderer 48 000 kroner i gaver. Målet er at vi når millionen rett over pinse. Da må vi sette strek før vi kan begynne jobben videre.

– BA er kjent med at du og Trude Engesland er de største aksjonærene med 30 og 31 000 kroner i aksjer, stemmer dette?

– Å nei på langt nær lenger. Nå regnes vi bare som «småaksjonærer», sier bonden fra Løland med et stort smil om munnen.

– Det har skjedd litt de siste dagene. Nå er det Prosjekt A&O ved Annette og Olav Dovland som har kjøpt 54 aksjer til en verdi av 54 000 kroner.


FORAN TOMTA. Her står Løland foran tomta på rundt 18 mål, og der butikken skal bygges.

– Hvorfor er akkurat én million i aksjesalg viktig, før dere kan gå videre med planene?

– Det er rett og slett fordi at vi med en slik sum sikrer oss at vi kan sette opp et butikkbygg, og det vi trenger til av materiale til alt utvending på bygningen.

– Det er viktig å få frem at dette ikke har noe med det beløpet på rett under fem millioner, som Birkenes kommunestyre har vedtatt å bevilge til det som heter Stedsutvikling Engesland. Dette er to helt ulike prosjekter.

– Skallet og alt på det første byggetrinnet til butikken skal gjøres på dugnad av folk i bygda. Og dette tror jeg går veldig greit, for det er en stor dugnadsånd i Vegusdal.

– Hva er planene videre når aksjehandelen er over, og når tror du det første spadetaket settes i jorda?

– Det blir fortløpende prosesser fremover. Først skal vi registrere det nye selskapet vårt. Så blir det å få over skjøta på tomta fra Engeslandtunet som nå er eier, til oss i Engesland Utvikling. Deretter blir det å ferdigstille tegninger av bygningen til butikken, og så må det søkes om byggetillatelse.

– Når alt dette er klart kan vi begynne og da er det nok noe nærmere jul, sier Løland uten å kunne fastsette en bestemt tid.

– Hvor mye må dere betale for den nye tomten deres og følger det med gjeld i overtagelsen?

– Nei, det nye selskapet tar ikke over noe gjeld. Tomtekjøpet og overtagelsen kommer på 600 000 kroner når vi overtar dette og all aktiva i Birkenes Sparebank. Vi må også berømme banken for et veldig godt samarbeid i dette arbeidet, sier Løland.

Det nye styret i Engesland Utvikling består i tillegg til Løland, av Trude Engesland og Linda Vegusdal Stølen. Vararepresentant er Hege Eikås Tveit.

Når BA tar kontakt med banksjef Harald Flaa er han sparsommelig med informasjon rundt bankens eventuelle avtaler med Engesland Utvikling, men han støtter opp om bygdeutviklingen på Engesland.

– Vi i banken ønsker at det skjer en utvikling overalt i Birkenes også på Engesland. Vi har tre sentra vi ønsker vekst i, og vi stiller derfor opp når banken ser både verdi og glede i å bidra.

– Utover interne avtaler og samtaler mellom oss og Engesland Utvikling, så kan jeg ikke si noe konkret om det som vi har diskutert internt i våre møter. Det jeg kan si, er at vi ikke har krevd noe som helst igjennom avtalene våre, forteller Harald Flaa.