Amerika-orgel på muséet på Løland

AMERIKA-ORGEL. Geir Knutson spiller «Herefoss-sangen» som hans bestefar, Peder Knutson, har laga. Orgelet blei i sin tid kjøpt i Amerika av Arne Lølands far, Peder Løland, og gitt som gave til bedehuset på Væting.

Museet på Løland er et funn for alle som er interessert både i lokalhistorie og rariteter for øvrig. Her finnes nær sagt alt mulig, fordelt på flere tusen gjenstander.

Etter at besøket i oktober i fjor blei en suksess med over 40 deltakere, blei det igjen invitert til museumsbesøk på mandag og omkring 30 personer møtte nysgjerrige fram. Arne Løland stilte som vanlig velvillig opp og fortalte historien om uthuset som blei bygd på 1920-tallet og som i sin tid var tilholdssted for husdyr av ulike slag. Etter hvert som dyra forsvant, fikk rommene en annen funksjon der gjenstander i alle formater blei plassert.

FANGE-KUNST. Gjenstander laga under krigen av russiske krigsfanger.

Arne har lagt ned et enormt arbeid med å gjøre uthuset om til museum. Gulver har blitt forsterka og retta opp, mens vegger og tak er blitt fornya med panel og maling. I tillegg er det plassert hyller og montere der gjenstandene er oppbevart.

De frammøtte rusla rundt og lurte på hva de forskjellige gjenstandene blei brukt til, og Arne kan historien både med hensyn til bruksområde og tilhørighet. Det er virkelig imponerende! Arne presiserer hver gang at han ikke er samler, men bevarer, og det vises tydelig. Han blei behørig takket for det han har gjort med å ta vare på ting – og for at vi fikk komme på besøk nok en gang.

Som avslutning spilte Geir Knutson «Herefoss-sangen» som hans bestefar, Peder Knutson, har laga. Melodien blei spilt hele tre ganger på trø-orgelet som på slutten av 1920-tallet blei kjøpt i Amerika og sendt over Atlanteren. Det blei gitt som gave fra Arnes far, Peder Løland, til bedehuset på Væting, og har nå endt sin ferd på Løland.

 

Olav Heimdal

____________

Brukerskapt