Silje Bjørnarå Drangsholt (H) kritiserte ordføreren

(Arkivfoto)

Før påske ble det klart at ordfører Gyro Heia på vegne av Birkenes kommune har inngått avtale med Politiet i Agder om å etablere et innendørs treningssenter for polititaktisk trening i Tveide Næringspark.

Mye har vært unntatt offentlighet i denne saken.

Birkenes kommunestyre ga 11. januar i år ordfører Gyro Heia mandat til å gå videre i forhandlinger med Politiet i Agder om nytt polititaktisk treningssenter.

Dette ble vedtatt på tross av at kommunedirektør Anne Stapnes hadde foreslått for de folkevalgte, at det var hun sjøl som skulle gis mandat til å gå videre med prosjektet i sin helhet.

I kommunestyrets møte like før påske kritiserte Silje Bjørnarå Drangsholt (H) framgangsmåten til ordføreren knytta til forhandlingene med Politiet i Agder.

Høyre-representanten mente at det i et lukka møte 10. januar kom tydelig fram at ordføreren skulle forhandle om to alternativer for nytt treningssenter i Tveide Næringspark, blant anna knytta til pris. Dette ble etter få dager avslått av forhandlingsmotpart, Politiet i Agder.

Dette ble informert om på et temamøte for de folkevalgte 19. januar.

Bjørnarå Drangsholt ble overraska da hun for kort tid siden fikk vite at ordføreren hadde signert avtalen.

– Etter 19. januar så har det ikke kommet ut mer informasjon før vi nå på tirsdag fikk mail om at avtalen var signert.

– Jeg stiller meg veldig spørrende til hvorfor ordføreren har gått utenfor sitt mandat i denne saken, og i tillegg ikke har informert til kommunestyret at hun er gått videre med forhandlingene, uttrykte Bjørnarå Drangsholt fra talerstolen.

– Sånn som ståa er nå, er avtalen signert og kommunestyret er ikke informert.

Innledningsvis til behandlinga av saken fikk representantene utdelt avtalen for kort gjennomsyn.

Ordføreren stilte seg ydmyk til kritikken fra sin tidligere partifelle Silje Bjørnarå Drangsholt.

– Jeg synes det er heilt greit at jeg får kritikk på dette. Jeg er ydmyk på det. Samtidig føler jeg det at det som var fokus i kommunestyret 10. januar, var økonomien i det. Det var å sikre at vi hadde bæreevne i det.

Samtidig ga ordføreren uttrykk for at dette burde være en «gladsak». Hennes partikollega Anders Snøløs Topland var enig, og ville kanskje stille med kake i neste kommunestyremøte for å feire avtalen.

– Jeg tenker dette er penger til kommunekassa, penger til eldreomsorg og vil føre til positive ringvirkninger, sa Snøløs Topland.

Også varaordfører Anders Christiansen og Linda Hye, begge AP, støtta ordføreren for den jobben hun hun hadde gjort i forhandlingene om det nye treningssenteret.

Ruth Kylland Martinsen, Felleslista SV/MDG, støtta Bjørnarå Drangsholts kritikk om at ordføreren hadde gått utover sitt mandat i forhandlingene.