Seriestart med ny kaptein

PÅTROPPENDE OG AVTROPPENDE. Påtroppende BIL-kaptein Michael Crowe (t.h.) takker avtroppende kaptein Lasse Aamlid for kampen etter borteoppgjøret mot Donn 2 i fjor. I denne kampen vikarierte den nye BIL-kapteinen som keeper, men til vanlig er han å finne i midtforsvaret.

Når Birkenes IL serieåpner mot Rygene i herrenes 5. divisjon lørdag 15. april, er det med en tidligere proffspiller som kaptein.

– Årets kaptein har spilt for blant annet Ipswich Town og Preston North End, men da som keeper, bekrefter BIL-trener Thom Jarle Thomassen. Legger vi til seks junior- og ungdomslandskamper for Wales og spill for både Start og Viking her hjemme, forstår nok de fleste som følger birkenesfotballen at vi snakker om midtstopper Michael Crowe. Kommende lørdag debuterer han som BIL-kaptein når hvittrøyene tar imot Rygene til seriepremiere i Birkenesparken.

– Det blir veldig spennende. Rygene er nok ett av de bedre lagene, ettersom de rykka ned i fjor, mener trener Thomassen og legger til at birkenesingene har til gode å møte divisjonsmotstand i treningskamp denne vinteren.

Har møtt god motstand

– Vi har kun spilt mot 4. divisjonslag, bortsett fra den ene kampen i vintercupen hvor vi vant 11-0 mot et 6. divisjonslag, så jeg kommer til å ta en tur rundt og se på 5. divisjonslagene som spiller her i byen før vi åpner, forteller kristiansanderen. Vinterens treningskamper har gitt varierende resultater, fra sterke seire over Froland og Skarphedin til stortap mot Express og Vigør.

– Vi har hengt godt med til pause, og så slitt litt utover i andre omgang. Vi er litt for dårlig trent i forhold til lagene i divisjonen over oss, medgir BIL-treneren. Her penser vi over på treningsframmøtet gjennom vinteren, som med fordel kunne vært bedre. BIL-treneren har imidlertid forståelse for at det er vanskelig å samle alle spillerne til trening to-tre ganger i uka.

– De fleste jobber skift, og jobben må gå foran. Det betyr at vi ikke får trent godt nok på ting vi trenger å bli bedre på, men sånn er det i 5. divisjon, konstaterer Thomassen, som mønstrer tilnærma samme tropp som Birkenes avslutta fjorårssesongen med.

USA-student «på lån»

– Vi har en tropp på 25-26 mann. Det er kommet et par nye, men dét er kjente birkenesnavn, forteller treneren. De to «nye» er Ole Kristian Frigstad og David Christiansen. Førstnevnte, som spilte for Start før han reiste over dammen for å studere og spille fotball, er hjemme fra USA fram til august, mens Christiansen, også han med fartstid i Start-drakta, vurderer comeback på A-laget. I tillegg har juniorspillerne Eivind Flaa, Emil Håkedal Tveite og Einar Ytrehus fått fast plass i A-stallen. De har alle gjort et godt inntrykk på den nye BIL-treneren. Det har også den nybakte kapteinen Michael Crowe og midtbanemotor Håkon Suggelia.

– De virker solide, sier Thom Jarle Thomassen, som har en nøktern målsetting for den første sesongen som BIL-trener.

– Birkenes endte på 8. plass i fjor, så målsettinga er å gjøre det bedre enn dét. Litt nøktert, så får vi se hvordan det går.