NFF har tatt ut Johanna Fedeler (14) til troppen med landets beste

Stortalentet fra Birkenes IL er nok en gang tatt ut i troppen for de beste 14-åringene i landet. Nå er troppen redusert kraftig ned, og kun de 28 beste fra hele landet er med i det siste uttaket fra Norges Fotballforbund. Lillesøster Maria Fedeler (12) er også svært talentfull og representerer nå Agder på 2011 kretslaget, sammen med to andre fra Birkenes IL.

I fjor sommer var det innkalt over 40 spillere fra alle kretsene, til en samling for de beste 2009 spillerne i landet, i Porsgrunn. Nå er det kun 28 spillere igjen på utviklingslaget, som igjen skal bli en landslagstropp på rundt 20 spillere. Disse vil så møte andre nasjoner senere i år, til privatlandskamper.

Det er imponerende det Johanna gjør i arbeidet med å utvikle seg som fotballspiller. Hun er målbevisst, og har nå fått en hverdag som ivaretar talentet hennes. I tillegg til å spille i Birkenes på damelaget, har hun flere andre nivåer hun får utfordret seg i. Hun er fast på kretslaget, er med i kretsens elitegruppe og hospiterer i 2. divisjonsklubben Start kvinner.

Tilbakemeldingene fra hovedtrener Isabella Hayes Sundby i Start, til Trond Endresen i fotballgruppa i Birkenes var tydelig og klar. Hayes Sundby med lang toppfotball karriere bak seg skrev blant annet følgende om talentet fra bygda, i en mail til Endresen i desember i fjor.

– Hun viser et naturtalent og har en intelligent måte å lese spillet på, er moden og stiller gode spørsmål på øktene. Johanna har virkelig gjort det bra på treningene med oss her i Start, og vi ønsker at hun fortsetter å trene med oss fremover.

14-åringen fra Nordåsen Terrasse gjorde en god figur på forrige samling, og var delaktig i flere scoringer da de beste regionene i landet spilte mot hverandre, før jul. Med hennes fart, behandling av kula og et instinkt for nettkjenninger, så kan Birkenes sitt største fotballtalent nå langt.

– Jeg gleder meg til samlingen og føler jeg er godt forberedt. Jeg har hatt en god hverdag med hospitering på flere ulike nivåer. Dette håper jeg har utviklet meg til å være enda bedre, slik at jeg er rustet til nok et møte og i konkurranse med de beste spillerne i Norge, forteller hun til BA.

Nå gjenstår det å levere på neste samling for den dedikerte utøveren, som er den eneste fra landsdelen på J15-landslaget. På J16-landslaget finner man «lagvenninne» i Start og eneste sørlending, 15-åringen Tomine Enger fra Randesund. Hun kan komme med gode råd til sin ett år yngre venninne, da hun allerede har seks landskamper og tre scoringer for Norge.

Det blir også en historisk samling i Sarpsborg fra 25. til 28. januar. NFF stenger hallen for tilskuere, foreldre og talentspeidere. Dette gjøres med tanke på å skjerme de unge spillerne, blant annet fra ivrige agenter.

Kjente toppklubber på kvinnesiden er representert sammen med Birkenes, når blant annet Kolbotn, Stabæk, Lillestrøm, Røa og Lyn har med spillere. I tillegg er kjente navn som Arild Sundgot med som trener for utviklingslaget til Johanna, der også John Carew er med i ledergruppa fra NFF.

Ansvarlig for spillerutvikling i NFF, Håkon Grøttland skriver dette til spillerne som skal på samling.

– Mest sannsynlig så kommer du ikke til å lykkes med like mye som i klubbhverdagen. Fordi konkurransen er tøffere. Sørg allikevel for å utfordre deg selv, og by på det som er dine plussegenskaper. Både på og utenfor banen. Utvikling krever at man utfordrer seg selv og «tør» å gjøre feil, forbereder spillerutvikleren de unge på.

Familien Fedeler imponerer med å levere nok et talent, som kan sette spor etter seg utenfor bygdas grenser. Lillesøster Maria Fedeler, som er 12 år gammel har det allerede gått rykter om i fotballmiljøet. Nå tar hun opp hansken fra sin storesøster, ettersom også hun skal representere Agder i jentefotballen.

Men Maria er ikke alene fra 2011-kullet i bygda på kretslaget. Aneta Beqiraj og Evelina Kildefeldt viser at det gror godt i Birkenes IL sin fotballgruppe.