Bread godt fornøyd med 5. plass i sterkt selskap i Bartender-NM

OVERBEVISENDE. Bread Christensen overbeviste dommerne med sin egenkomponerte longdrink, og sine fagkunnskaper.

Bread Christensen fra Havane på Birkeland skulle prøve å forsvare fjorårets NM-tittel da årets Bartender-NM ble arrangert i Kristiansand denne helgen. Etter en solid innsats blant sterke kandidater var det bare små detaljer som skilte hen fra nok en tittel.

«Bartender of the year» er det offisielle norgesmesterskapet for bartendere. Denne gangen ble mesterskapet arrangert i baren Club21, i toppetasjen på Caledonien Hotel. Club21 er Breads daglige arbeidsplass, så det var virkelig hjemmebane for 27-åringen.

– Jeg er veldig fornøyd med femteplass. Det var et tett løp og utrolig lite som skilte. Det var ekstremt høyt nivå i konkurransen og jevnere enn det pleier å være. Om en sammenlikner det med idrett så er det millisekunder i langrenn, sier Bread.

Tema for årets konkurranse var sommer. Konkurransen bestod av tre deler. Drinkmiksing, Mystery Box og en kunnskapstest med blindsmaking. I Mystery Box får man som navnet tilsier, en boks med ukjent innhold, og i løpet av ti minutter skal man kreere en drink med disse ingrediensene i hovedrollen. Når det gjelder drinkmiksingen så er det hoveddelen av konkurransen, og teller 75 prosent av scoren. Under drinkmiksingen ble det i tillegg til produktkunnskap og smak på drikken, lagt mye vekt på formidling og kunstnerisk uttrykk. Valgene skulle underbygges og forklares.

– Tilbakemeldingene fra dommeren var at den kunne være kraftigere på smak. Men det var slik jeg planla det. Jeg ville ha en sommerlig lett drink, med noe mindre alkoholinnhold. Det er trend nå for tiden, forteller Bread.

Lokale råvarer

Bread har planlagt og jobbet med denne drinken siden i høst. Fokuset var hele tiden mest mulig bruk av lokale råvarer. Hovedrollen i drikken var en hjemmelaget kirsebærlikør. Bread har kalt drinken «Touching grass». Det er en longdrink som består av Skagerrak Gin, kirsebærlikør, eplemost, kamille, vann og kullsyre.

LOKALE RÅVARER. Bread la stor vekt på lokale råvarer. Kirsebærlikør, fra bær i Villaveien fikk hovedrollen i drinken.

– Jeg bestemte tidlig at jeg ville fokusere på lokale råvarer, og at jeg ville bruke kirsebærlikøren. Kirsebærlikøren lagde jeg i høst fra bær hos svigermor borte i Villaveien. I tillegg brukte jeg Codial, nærmest en saft. Dette tappet jeg på flasker, og fikk hjelp av en kamerat Thomas Salander, som lagde kunstneriske etiketter

– Jeg er mest fornøyd med at jeg scoret høyt både på kunnskap, og ikke minst på Mystery Box. Det er slike utfordringer jeg ofte møter på jobb. Man må ta det på sparket.

Store utfordringer

Bread setter stor pris på utfordringene slike konkurranser gir.

– Jeg liker å utfordre meg selv. Både i forhold til tema og begrensninger. Det er kjempeartig. Artig å delta. Jeg lager gjerne spesielle og uortodokse drinker. Jeg skiller meg gjerne ut, og tilbakemeldingene tyder på at jeg klarer det, ler Bread.

Stefan Kaarbø har vært med som arrangør i en årrekke. Han beskriver Bread som jevnt god i alle øvelser.

– Bread har fokus på gjestene, er overbevisende, kreativ og kunnskapsrik. Hen kan det faglige og er utadvendt i baren. Hen er til stede, og er tøff med smaker, og tørr å utfordre. Man kan tro det er sært i begynnelsen, men det blir alltid harmonisk, sier Stefan når han skal beskrive Breads prestasjoner.