– Kjære Arild Windsland og Birkenes Høyre, vær litt mer konkret og vis innbyggerne hva dere vil

 

Da er vindsaken avgjort og ferdig her i kommunen, med hjelp av vår herre og en skive servelatpølse. Toget ble sendt av gårde og vi ble igjen på perrongen. Dette til glede og lettelse for noen og til frustrasjon og skuffelse for andre. Det er slik livet er og skal være, med positive og negative opplevelser. Det som er sikkert er at livet skal og må gå videre for alle her i kommunen.

Det er derfor en befrielse at fokus nå er rettet mot lokalvalget til høsten. Lokalvalg er noe annet enn stortingsvalg. Dette valget som kommer nå, gjelder oss og hvordan VI skal ha det her i kommunen, det er viktig for innbyggerne i kommunen og ha med seg når de skal velge hvem de skal stemme på til høsten.

Lokalt blir det spennende og se hvordan dette valget går. Jeg skjønner at Arild Windsland er vag og unnvikende i sin Tenkesmia i BA, når det gjelder hvilke saker Høyre lokalt vil fronte. De har nettopp sagt nei til 500 millioner kroner i frie inntekter og nei til innvesteringer på over 1,5 milliarder i kommunen. Jeg opplever at Windsland prøver og lage dette til en verdidebatt. At det er de gode private løsningene opp mot den udugelige kommunen og dens administrasjon.

Arild Windsland er en god og fornuftig mann, som kan politikk og sin historie. Jeg er enig med han i at det offentlige og kommunale ikke kan ordne alt alene. Vi må ha et samspill og en samhandling, slik vi nå ser i byggingen av ROP-boligene. Det og tro at det ene er bedre enn det andre er tull i min verden. Ett eksempel i så måte er helsevesenet i England, som holder på å kollapse. Det er rett og slett blitt for privatisert. Det offentlige trenger det private og omvendt. Dette vil vi se i årene framover, hvor vi må bygge ut mer for fremtidens eldrebølge.

Når dette er sagt har administrasjonen i Birkenes kommune også en vei å gå før de har min fulle tillit. Renseanlegget er en stygg sak i så måte. At ikke administrasjonen trakk i nødbremsen, når prisen ble så dyr, er en ting. At nedbetalingstiden på anlegget ble satt til 20 år, og ikke som normalt 40 år, er en annen ting. Dette er jo veldig fordyrende for oss innbyggere og rart de ikke handler etter det.

Så at administrasjonen må skjerpe seg er helt klart, men og si at Birkenes Høyre er løsningen blir helt feil hos meg. Birkenes Høyre kunne ordnet nytt renseanlegg i perioden 2007-216, da de satt med styringa, sammen med KrF. 40 prosent (2 av 5) av representantene i kommunestyret stemte mot å bygge ROP- boligene, fordi det ble for dyrt. 2 av 5 ville altså heller leie tjenester og plasser for mellom 5-10 millioner i året framfor og bygge en lovpålagt tjeneste for en utsatt krevende gruppe. De ville igjen skyve en sak foran seg, framfor og få den avgjort og gå videre. Dette viser vel at de ikke skjønner at det er dyrere og bygge institusjonsbolig enn en privatbolig i Natveitåsen. Det er dyrere og drive en kommune enn en bedrift. Det er mange lover, regler og pålegg som en kommune må forholdet seg til og som noen i høyre sin gruppe tydeligvis ikke skjønner noe av. Så at disse som har forandret Birkenes Høyre så til de grader, skal styre oss, håper jeg ikke skjer. Det må være frustrerende og være Høyre velger og se hvordan lokalpartiet er forandret til ett snevert protestparti, hvor ordet nei, nei, nei er ofte brukt og hvor de helst ikke vil komme med løsninger. Hvor er det gode gamle Høyre sine fanesaker som skattelette, næringslivet og den enkeltes eiendomsrett? Hvor er det trygge konservative næringslivspartiet spør mange seg nå.

Lokalt blir det mer ett personvalg, ikke hvilket parti du er i. Men valget ble lett når jeg skulle velge meg ett parti, i de store lokale sakene ble AP ett trygt valg for meg. I dette partiet kan jeg jobbe for det som betyr mest for meg, nemlig næringslivet og fellesskapsstrukturen. Det å bevare 3B og det og bevare hverdagen som vi har den nå, når vi nå må begynne å prioritere hardere. At lag og foreninger får den støtte og tilrettelegging som kreves. For å være litt mer konkret vil AP Birkenes jobbe for:

– Trygg alderdom. Vi vil få orientering denne våren om hvordan framtiden vil bli. Det vil bli flere eldre, flere demente og dette vil kreve mer av kommunen. Vi vil se på om vi må åpne flere avd. på sykehjemmet og vi vil bygge gode, trygge og rimelige leiligheter, kanskje f. eks. der voksenopplæring ligger nå. I ett prosjekt lik det vi nå ser i bygging av ROP- boligene, vi har mange dyktige lokale bedrifter som kan gjøre dette.

– Trygg oppvekst. Når økonomien vil bli enda mer presset, vil ikke lovpålagte oppgaver komme under press. Her vil vi verne om tilbud til barn og ungdom.

– Fattigdomshjelp. Vi ser at flere og flere blir fattige i dagens krisesituasjon. Levekostnadene stiger, og vi må prøve og hjelpe de som har det verst. Vi vil se på måter og kunne hjelpe disse på.

– Avgiftstrykket. Dette vil stige og vi vil se på og snu hver stein for å kunne lette på avgiftene ut til innbyggerne. Hadde vi fått disse 500 millioner kronene ville eiendomsskatten blitt halvert og gradvis forsvunnet. Nå må vi jobbe annerledes og se på hvordan vi kan gjøre det for folk flest.

– Næringslivet er den viktigste saken og jobbe for. Uten et godt næringsliv vil felleskapet i kommunen forvitre. Birkenes AP står alltid sammen med næringslivet, vi vil alltid se deres vei. Sentrumsplanen bør endres, det må komme utbygging i sentrum. Nye næringstomter må finnes og utvikles, hvorfor har ikke kommunen gjort det før? Det å være i forkant, er ofte veldig lurt. Slik Tveide næringspark er drevet fram, er en annen sak. Helt fra det ble kjøpt for blodpris av Høyre og KrF i ca.2011-2012, til nå, er ikke bra næringslivspolitikk. Det vises ingen interesse eller vilje til å tenke industri og næringsliv i kommunen og slik vil vi ikke ha det. Derfor vil vi ha mer næringslivs kompetanse inn i kommunehuset.

Så kjære Arild Windsland og Birkenes Høyre, vær litt mer konkret og vis innbyggerne hva dere vil, ikke vær så vage, slik at innbyggerne kan gjøre seg et valg til høsten.

 

Ronny Thomassen 

Birkenes Arbeiderparti

 

_____________

Leserinnlegg