OED har nå fått brev i klare ordelag fra Birkenes kommune

– KOMMUNESTYRET I BIRKENES ØNSKER IKKE AT PLANLAGTE ODDEHEIA OG BJELKEBERG VINDKRAFTVERK BLIR ETABLERT. Ordfører Gyro Heia og kommunedirektør Anne Stapnes.

Birkenes kommune sendte tirsdag denne uka melding til olje- og energidepartementet (OED) om vedtak knytta til RWE sin planlagte utbygging av vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg.

Brevet er undertegna politisk sekretær Erlend Hareide. Og det er virkelig tydelig formulert overfor departementet.

«Kommunestyret i Birkenes ønsker ikke at planlagte Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk blir etablert», «turbinhøyden og vingelengden er vesentlig endret», «berørte naboer får i svært liten grad noen form for kompensasjon», «ikke minst har tømmernæringa mistet en vesentlig fordel ved utbyggingen», «Birkenes kommune støtter ikke ekspropriasjon av planområdet», «konsesjonen til dette vindkraftprosjektet er gitt på gammelt lovverk, og det bør derfor ikke bli gitt utsatt frist».

Her er brevet i sin helhet:

– Birkenes kommunestyre traff i møte 02.02.2023 følgende vedtak i sak 006/23, Uttalelse om utsatt idriftsettelse av vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg – ny behandling:

– Kommunestyret i Birkenes ønsker ikke at planlagte Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk blir etablert. Kommunestyret ber derfor OED avvise RWE sin klage på NVE sitt avslag om utsatt frist for ferdigstillelse.

– Bakgrunnen for at kommunestyret ikke ønsker utsatt frist:

– Prosjektets omfang er søkt endret betydelig etter at kommunestyret sa ja til konsesjonen. Blant annet er turbinhøyden og vingelengden vesentlig endret, som gjør at tiltaket vil være mer synlig for naboer, og det må antas at det også vil kunne gi mer støy enn det anlegget som opprinnelig var planlagt.

– Økt høyde gir også langt sterkere markeringslys for luftfarten som med sine blitslys vil være langt mer synlig enn vanlige rødmarkerte lys. Utbygger har sagt at de kan installere radarstyring på lysene, men dette tillates pr i dag ikke av norske luftfartsmyndigheter. En må derfor påregne at lysene vil blinke konstant og naboer vil med det bli utsatt for større lysforurensning.

– Berørte naboer får i svært liten grad noen form for kompensasjon for ulempene og verditapet som turbinene påfører i dagens konsesjonssystem.

– Utbygger har gått bort fra å bygge ny bru ved Senumstad på fv406. De berørte lokalsamfunn har således mistet et av godene ved utbygging. Ikke minst har tømmernæringa mistet en vesentlig fordel ved utbyggingen. Alternativ adkomst som utbygger legger opp til å bruke vil bety større naturinngrep enn ny Senumstadbru og ingen allmenn nytteverdi.

– I 2020 reforhandlet kommunen og RWE en tilleggsavtale. Denne sikret innbyggerne bedre i forhold til kompenserende og avbøtende tiltak, samt bedre sikring av kommunens inntekter. Denne avtalen har RWE ikke villet underskrive, beskjed om dette ble gitt av RWE etter at MTA-plan og konsesjonsendringer ble behandlet i kommunestyre høsten 2020. Det er derfor usikkert om denne vil gjelde.

– Flere grunneiere av planområdet har ikke lenger bindende avtale med utbygger. Birkenes kommune støtter ikke ekspropriasjon av planområdet.

– Kommunal- og distriktsdepartementet og Olje- og energidepartementet har sendt ut forslag til endringer i energiloven og plan- og bygningsloven (pbl.) på høring. Konsesjonen til dette vindkraftprosjektet er gitt på gammelt lovverk, og det bør derfor ikke bli gitt utsatt frist.

Avslutningsvis i brevet vises det til vedlagte møteprotokoll og saksframlegg med behandling og vedtak påført, samt lenke til Birkenes kommunes nettside der samtlige vedlegg er tilgjengelige.