120 av bygdas barn kommer fra familier med vedvarende lav inntekt

LINDA HYE (Ap): – Vi må ha et jevnlig fokus på dette.

Hvor mange av bygdas barn som tilhører familier med lav inntekt, kom fram i ordfører Gyro Heia (Sp) sitt svar på en interpellasjon fra Arbeiderpartiet i sist ukes møte kommunestyret.

– Kan ordføreren gi oss et svar på hvor mange av våre innbyggere som lever under lavinntektsgrensa i dag, og hvorvidt dette er en gruppe som har økt det siste året?  

Ifølge ordføreren mangler Birkenes kommune tilgang på oversikt over dette, men støtter seg til statistikk.

– Som kommune har vi ikke tilgang til system som gir oss oversikt over antall innbyggere som lever under lavinntektsgrensen til enhver tid og må støtte oss på tall fra statistikk.

– Et eksempel på statistikk vi har tilgang på: Den siste oversikten viser at i Birkenes er det 9 prosent barn som bor i familier med lav inntekt, mot 11 prosent i Norge. En generell kommentar vedrørende lavinntektsfamilier og definisjon, så kan man ikke bare se på inntekt – det totale kostnadsbildet avgjør hvordan økonomien blir for brukeren/familien, svarte ordføreren.

Tall fra Statisk sentralbyrå (SSB) viser at det bor 1.337 barn under 18 år i Birkenes. BA har fått opplyst fra kommunalsjef Marianne Moen Knutsen at det i denne saken handler om barn inntil 18 år.

Det betyr at de 9 prosentene som bor i lavinntektsfamilier, utgjør 120 av bygdas barn. I en skoleklasse vil dette i snitt gjelde 2 til 3 elever.

SSB opererte i 2021 med at vedvarende lav inntekt var ei brutto månedsinntekt på under 27 500 kroner over en periode på tre år.

I interpellasjonen ville Arbeiderpartiet også vite om det er gjort noen tiltak.

– Videre ønsker vi å få en orientering om hvilke tiltak kommunen har satt inn for å avhjelpe de som sitter i en sårbar økonomisk situasjon.  

– Per i dag er det ikke satt i gang særskilte tiltak, annet enn styrket oppmerksomhet på dette, svarte ordføreren.

I sitt svar viste hun til følgende:

– Frivilligsentralen merker at det er noen flere som er i en sårbar økonomisk situasjon, og bistår med formidling av hvor de kan få hjelp, i tillegg til at frivillige stiller opp med praktisk hjelp.

– Psykisk helse gir tilbakemelding på at det er flere som bekymrer seg over krevende økonomi. De har et godt samarbeid med NAV.

– I oppvekst er det fokus på universelle tiltak, blant annet gjennom oppfordring til å tenke gjenbruk og bærekraft. Bruk av BUA er et konkret tiltak. Skolene har et «skolekort» de kan låne utstyr på. Dersom flere bruker BUA, blir det mindre stigmatiserende og større aksept for at det er lurt.

– Det er per nå ikke registrert økning på søknader om redusert foreldrebetaling i forhold til at flere nå er inn under inntektsgrensen for redusert foreldrebetaling.

– Fra helsestasjonen er tilbakemeldingen at dette nok er et spørsmål som kan få en mer sentral plass i konsultasjoner, men pr i dag har de ikke merket noe til dette.

– Fra flyktning tjenesten er tilbakemeldingen at dette nok er som før, men at de ansatte merker det er større press på boligpriser. Flyktningtjenesten forholder seg ellers til kommunalt reglement (dette er stramt med dagens økonomi og kan godt sees på), ytelser utover reglement håndteres av NAV.

– På ungdomsklubben har klubbleder relativt god oversikt, og bidrar på ulike måter for at ungdommer ikke skal falle på utsiden på grunn av trang økonomi.

Ordføreren opplyste i sitt svar at NAV hadde en økning når det gjelder sosialhjelpsmottakere, fra 52 i 2021 til 78 i 2022. Noen av disse er familier og noen er enslige.

– Det er også bosatt økt antall flyktninger i denne perioden.  NAV er særskilt oppmerksomme på utviklingen. De følger opp de som er mottakere av sosialhjelp på ulike måter.

Representanten Linda Hye (Ap) minna om å ha fokus på denne utfordringa. Hun er leder av utvalget for oppvekst, helse og velferd i Birkenes kommune.

– Når vi sendte interpellasjonen, så er det også faktisk det at vi mer jevnlig må ha et fokus på dette.

– En ting er barn som lever i vedvarende fattigdom, og de som vi klarer å fange opp i sosialhjelp systemet. De som jeg kanskje er mest bekymra for er de eldre, enslige eldre minstepensjonister som er redd og går under radaren på tiltakene vi har som handler om sosialstønad mottak.