– Jeg feiret seieren med ei skive med servelat  

ETTER AVSTEMMINGA: – Hinsides glad.

Noen av bygdas folkevalgte har kjempa ekstra mye mot vindmøller. Ei av de er Silje Bjørnarå Drangsholt ute i Ydderdalen. I sine første tre og et halvt år som lokalpolitiker har hun lagt ned uendelig med tid i kampen mot vindmøller på Oddeheia og Bjelkeberg. Først som representant for Senterpartiet, og de siste månedene for Høyre.

BA har snakka med henne dagen derpå avstemminga i kommunestyret

– Ble det noe feiring i går kveld? 

– Etter møtet reiste jeg rett hjem til Høygilt, kastet meg rundt halsen på min mann og sa «nå er jeg så hinsides glad, og så innmari sliten!»

– Jeg feiret seieren med ei skive med servelat og et glass vann. Det enkle er ofte det beste, og det er lite som kan måle seg med en slik seier, etter en så lang kamp, forteller hun.

Silje forteller at hun har hatt mange søvnløse netter de siste åra.

– Har du fått sove i natt, da?

– Nei, det ble ikke mange timer med søvn, det var mange inntrykk som skulle fordøyes. Men nå skal det bli godt med noen rolige uker, før det er «på an» igjen med nye møterunder og nye saker.

–  Du har vel sett innslaget i NRK Debatten i går kveld. Ut ifra det ordfører Gyro Heia og olje- og energiminister Terje Aasland sier, kjenner du deg nå trygg på at vindkraftsaken i Birkenes er avslutta med vedtaket i går kveld?

– Jeg har kjent meg trygg så mange ganger de siste årene, så helt fred får jeg nok ikke før OED setter en endelig sluttstrek. Men jeg forventer at Aasland handler på gårsdagens ord i Debatten på NRK, om ikke så skal jeg personlig troppe opp på hans kontor. Det finnes en grense, også for Silje.

Silje er en bekjennende kristen.

– Hva slags eventuell betydning har din kristne tro hatt for deg når du har stått sånn på gjennom denne saken?

– Min kristne tro har stått stekt i meg hele livet, også igjennom denne saken her. Du skal ikke se bort ifra at Vår Herre feiret med ei ekstra skive brød og et glass vann, han også i går, sier hun med et smil.

Alle vet jo at vindkraftsaken har skapt sterk uenighet og fronter i bygda vår. Det har vært strid innad i familier. Den politiske debatten har til tider vært hard. Og mange innbyggere er for lengst lei av hele saken.

– Hva slags grep kan nå gjøres for å hele de dype sårene denne langvarige saken har skapt i bygda?

– Jeg tror vi bare må ta tiden til hjelp, men jeg forstår at det kan være vanskelig etter en så lang kamp, med et så stort konfliktnivå. Jeg mener oppriktig at rettferdigheten seiret i går, og det tror jeg er et godt og nødvendig utgangspunkt for veien videre.

– Høyre har mer og mer stått fram som det største og tydeligste partiet mot vindkraft i Birkenes. Tror du mange rundt på bedriftene er skuffa over «næringspartiet» Høyres tydelige NEI i denne saken?

– Slik jeg opplever det, så hadde de forskjellige representantene i Høyre ulike grunner for å gå imot utsatt frist. Dårlig prosess, fare for ekspropriasjon og konsekvenser for berørte naboer, var noen av grunnene.

– Jeg håper at bedriftene forstår, at som folkevalgt er vi valgt inn for å ivareta alle våre innbyggere. Vi skal heller ikke glemme at et vindkraftverk ikke nødvendigvis er positivt for all næringsutvikling i vår kommune. Politikk handler om prioriteringer, og jeg tror alle som kjenner til Birkenes Høyre, vet at vi heier på Birkenes sitt næringsliv, uttrykker hun.

I et innlegg i debatten i kommunestyret torsdag kveld nevnte Silje dattera si, knytta til hvor overbevist hun var i denne saken overfor kommende generasjoner.

– Har du planer om noen skautur med Constanse til Bjelkeberg og Oddeheia framover?

– Vettu, det har jeg! Da jeg sto opp på morgenen i dag, så var en av de første tingene jeg sa til henne, «vett du hva Constanse, mamma græide det, ikkje æi mølle ska opp i vår kommune!»

– Det er kanskje ikke så politisk korrekt å si, men vi har ikke til vane å ha det så politisk korrekt rundt frokostbordet her hjemme på Høygilt, avslutter Silje.

Kanskje blir det litt roastbiff på brødskiva i helga. Hvem vet…