Et knapt flertall stemte nei – vindkraftkampen synes å være over

Det lå ei stille spenning da Birkenes kommunestyre skulle ha opp vindkraftsaken for n’te gang torsdag kveld.

Møtesalen Heimdal var proppa med tilhørere. Og mer presse enn vanlig var det også på plass. Nytt lydanlegg var på plass, sånn at folk som fulgte med på møtet på internett endelig skulle kunne få med seg det som ble sagt.

Denne gang handla saken om de folkevalgte ville støtte utbygger RWE sitt ønske om utsatt frist for når en eventuell vindkraftproduksjon på Oddeheia og Bjelkeberg måtte være i gang.

Saken kom opp ganske tidlig i møtet denne gang.. Én etter én entra bygdas fremste kvinner og menn talerstolen. De hadde behov for nok en gang å få fram sine standpunkter, og en del tilfeller framheve det som måtte være av nye momenter siden sist debatt.

For enkelte av representantene var det mye følelser inne i bildet. Det kom fram i innlegga. Men det ble en rolig og ganske så saklig debatt. Langt heftigere har det vært før.

Forbedra kommuneøkonomi, behov for mer strøm raskt, et tiltak som kan utløse utbygging av strømnettet lokalt, eventuell flytting av planlagte vindmøller for å unngå ekspropriasjoner, en intensjonsavtale mellom 3B og RWE, et tretårn fra Aanesland Fabrikker – dette var ikke argumenter som var overbevisende nok til at et flertall av de folkevalgte i kommunestyret ville støtte RWE sitt behov for mer tid til å bygge ut.

Kommunedirektør Anne Stapnes sitt forslag til vedtak:

Kommunestyret i Birkenes gir sin tilslutning til at frist for idriftsetting utsettes.

Et knappest mulig flertall på 11 stemte imot dette.

Ragnhild Borø Svaland (Sp), Arild Windsland (H), Jon Inge Holm (H), Trygve Endresen (H), Ivar Aanesland (H), Silje Bjørnarå Drangsholt (H), Kåre Johny Engesland (Ap), Torbjørn Bjorvatn (KrF), Thor Daniel Aas (KrF), Karl A. Sollie (FrP) og Ruth Kylland Martinsen (Felleslista SV/MDG).

Dermed var spenninga utløst. Stemmeresultatet utløste en dempa applaus – og mange letta smil – blant tilhørerne.

10 tilhengere av utbygging stemte for utsettelse av frista.

Gyro Heia (Sp), Anders Snøløs Topland (Sp), Bjørn-Tore Hovland (Sp), Wenche Stoveland (Sp), Arnt Olav Furholt (Sp), Ragnhild Aasen (H), Anders Christiansen (Ap), Linda Hye (Ap), Vibeke Tobiassen (Ap) og Odd Gunnar Tveit (FrP).

Kort etter at det var satt et punktum i saken, ble Gyro Heia tatt inn i den direktesendte Debatten på NRK1, hvor kveldens tema var nettopp vindkraft.

Dermed kunne ordføreren formidle resultatet av kveldens avstemning i Birkenes direkte til det norske folk.

– Da blir det ikke noen vindkraft i din kommune, henvendte programleder Fredrik Solvang seg til Heia.

– Nei. Og jeg har jo vært kjent med det og visst at det er det departementet har sagt til oss, at den høringa vi avgir i kveld vil være førende for hva de sier.

I forkant hadde olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) i sendinga vært tydelig på at utbygging av vindkraft fra regjeringas side skal være lokalpolitisk forankra.

– Vi har vært veldig tydelige og mener veldig tydelig at vi ikke skal ta saker til behandling i de tilfellene kommunene er uenige i dette.

– Vi må gjøre dette med kommunene, for å lykkes.

Etter at saken var avgjort lodda BA stemninga om noen av de folkevalgt gikk med tanker om nok en omkamp i denne saken. Sånn virka det ikke torsdag kveld.