– Næringslivet vil ha denne utbygginga – de vil være fremoverlente

(Arkivfoto)

Da er det en uke igjen til kommunestyret skal stemme over vindparken igjen og det er kommet diverse innlegg mot vindparken. Jeg mener disse inneholder feil og ikke tar med viktige ting i saken. Jeg vil kommentere noen punkter og så argumentere til slutt kort hvorfor jeg er for vindparken.

1. Representanten Drangsholt begynner med en høyesterettssak og anklager nærmest OED for ikke å ville følge grunnloven. Den saken var ikke for eller imot vindkraft. Den gjaldt om urbefolkningsretten skal bestemme over norsk lov. Den har ikke noe med Birkenes å gjøre.

2. Drangsholt skriver at norsk industri, da også 3B, sin største utfordring er ikke tilgang på strøm, men det er å få billig strøm. Det er ikke mangel på strøm sier hun videre. Dette mener jeg er helt feil, det er jo slått fast fra flere hold og i flere rapporter fra f.eks. Statkraft og NHO. NHO, som Høyre burde ha tillit til, skriver i en rapport at innen 2030 så må vi ha 57 terrawatt. Pr. nå ligger vi an til å bygge ut 6 terrawatt, det vil jo si at vi vil gå i svart om vi ikke gjør noe. Pris henger jo sammen med tilgang, så spør du 3B så vil de si at å få mer strøm er viktig.

3. Hun skriver videre at vindkraft er svært kostbart å bygge ut. Fakta er at det er den rimeligste og raskeste kraft vi kan bygge ut pr. nå. Dette kan leses i FN-rapport om energibehov og videre i en artikkel fra september 2022 på forskning.no. Der sier de at ifølge tall fra NVE er vindkraft billigere enn vannkraft å bygge ut, med solkraft på 3. plass.

4. MTA-planen er ikke godkjent, skriver Drangsholt. Fakta er at planen er gjennomarbeidet. Alle punktene i planen er belyst, behandlet og besvart. NVE vil ta planen til sluttbehandling etter at OED har gitt sitt endelige svar på fornyelse av saken. Dette er slik det fungerer formelt sett og via loven.

5. Eivind Mauland skriver at vi birkenesinger er blitt nedgradert til marionetter i et storpolitisk spill. Han skriver ingenting om våre problemer og hva vi har å stri med. Han skriver bare om lover og regler, som ikke er på vårt kommunale nivå. Jeg vil vel snu på det og si at han bruker oss i sitt spill opp mot nasjonal og internasjonal energipolitikk.

6. Grunneier Alfred Kylland kjenner jeg som en smilende grei kar. Hvilke motiver han har for å si nei til en ny revidert avtale, etter å ha vært med og bedt politikere om å ta opp igjen saken, og vært med på å forme ut avtalen i sin tid, vet jeg ikke. Han og Drangsholt skriver begge at det er 5000-6000 dekar som vil kunne bli ekspropriert og dermed ikke gi noen penger. Det er jo feil. For det første eier disse grunneierne ikke opp mot 6000 dekar, inne i planområdet, men de eier ca. 3900 dekar inni planområdet. Og hvem har da sagt at 5000-6000 dekar vil bli ekspropriert? Hvor står det?

Felles for alle innleggene er at det ikke snakkes noe om hva som står på spill for vår kommune og vårt felleskap, det er noe jeg nå vil argumentere for videre for å balansere saken.

Argumenter FOR vindparken:

1. Næringslivet vil ha denne utbygginga. De vil være fremoverlente og ikke bli hengende etter.

2. Det skal investeres opp mot 1,5 milliarder kroner. Opp mot 400 millioner kroner av dette i infrastruktur, som bedre veier. Dette vil skape positive ringvirkninger for lokalt næringsliv.

3. 3B skal investere rundt 300 millioner kroner i oppgradering av bedriften. Da blir 3B her på Birkeland, og rundt 220 årsverk er reddet der. Pluss alle de årsverk som generes gjennom eksternt arbeid på bedriften.

4. Kommunen vil få tilgang på sikker kraft og mer kraft. Viktig for å kunne utvide næringslivet og skape arbeidsplasser.

5. Kommunen vil kunne tilby bedrifter å komme hit, fordi vi da vil ha utbygd strømnett vårt. Strømnettet nå er sprengt og det ligger ikke planer framme for å bygge ut strømnettet uten en vindpark. Dermed vil vi måtte si nei til nye bedrifter i nær framtid.

6. Kommunen er blakk. Vi har ikke penger tilgjengelig på fond ved evt. underskudd. Vi har en gjeld på over 500 millioner.

7. Kommunen vil ha sikre frie inntekter på mellom 15-20 millioner kroner hvert år i 30 år. Eller 1,5 millioner kroner hver måned i 30 år om du vil.

8. Birkenes er en klimaversting i Agder. Ved et ja vil vi kunne få industri over på fornybar energi, og vi som kommune kan nå klimamål.

Det forundrer meg også at Birkenes Høyre, som skal være næringslivspartiet, ser totalt bort fra realitetene i saken. De vil si nei til totalt opp mot 1,8 milliarder kroner i investeringer i kommunen. De sier nei til 500 millioner kroner, som i tillegg er frie midler, og vil ha vekk eiendomsskatten (som vi alle vil). Tar vi med de store tunge investeringene vi, som kommune, vil måtte ta innen eldreomsorgen (se: demenskoret og brennpunkt på NRK1), så henger ikke dette på greip for meg.

Så håper jeg at politikerne er seg sitt ansvar bevisst, tenker helheten, tenker felleskapet og tenker framover. Vi må være fremoverlente og komme oss inn i framtida, ikke bli igjen i fortida.

 

Ronny Thomassen

______________

Leserinnlegg